Július elsejétől már nem hozhatóak forgalomba italos üvegek, PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltási díjas logó nélkül. A MOHU már január elseje után elkezdte a visszaváltó automaták telepítését, azonban a gyártók lobbiztak a féléves csúszásért.

Magyarországon szokatlanul hosszú volt a felkészülési idő, de ez azt jelenti, hogy megfelelő idejük volt a gyártóknak felkészülni a július elsejei indulásra. Több európai ország bevezette a visszaváltási rendszert, amellyel az egyszer használatos italos palackoknál 90 százaléknál magasabb visszagyűjtési arányt lehet elérni.

Fontos megjegyezni, hogy lesz egy átmeneti időszak, hiszen a július elseje előtt beszerzett termékek miatt egy ideig egyszerre lesz a polcokon visszaváltható és nem visszaváltható fajta ugyanazokból a termékekből. A raktárból még kerülhet ki régebbi csomagolású palack, de várhatóan szeptember-októbertől az egyszer használatos üvegek közül csak az 50 forintos logóval ellátottak lesznek a polcokon.

Július elsejétől háromezer REpont automata fog működni. Többnyire a legnagyobb boltokban, valamint ezer kisebb boltban vagy büfében lesz lehetőség kézi visszaváltással leadni a flakonokat. Így több mint négyezer helyen tudják fogadni a visszaváltható termékeket. A korábbiakkal ellentétben

már nem szabad laposra taposni a palackokat, hanem azokat épen kell elhelyezni az automatákban.

Cél, hogy a lerakás 10 százalékra csökkenjen


Érdekes adat, hogy az alumínium- és az üvegtermékek száz százalékban többször is újrahasznosíthatók, de a PET-palackoknál ez csak négy-öt alkalom, és a technológia is bonyolultabb, mint az üvegnél vagy az alumíniumnál. A MOHU célja, hogy tízéves intervallumban az eddigi 32-ről 65 százalékra nőjön az újra feldolgozott termékek aránya, a lerakás pedig 51-ről 10 százalékra csökkenjen.

Az elmúlt időszakban már több mint hatmillió palackot váltottak vissza. Most napi 400 ezer visszaváltásnál tartanak, és ez hamarosan napi milliós nagyságrendre fog emelkedni.

Olvasói jelzések szerint a visszaváltó gépek még nem 100 százalékos hatékonysággal veszik vissza a terméket, de remélhetőleg ez még alakulni fog.

Forrás: MTI, dtkh.hu

Előző cikkElfogták a tolvajt
Következő cikkKerülje a napokban a Nap utcát