Várhatóan hat pártlista lesz az országos listás szavazólapon április 3-án. Dunakeszin egyéniben 7 párt jelöltje indul majd. Szavazó olvasóink 75,4 százaléka nagy pártra szavazna a választásokon.

Az országos lista bejelentésének határidejéig hét pártlistát jelentettek be. Az NVB nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom listáját, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös pártlistáját, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, valamint a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt közös pártlistáját. Szintén indulhat a választáson a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja listáját, mert megfeleltek a törvényi feltételeknek. A bizottság ugyanakkor visszautasította A Mi Pártunk – IMA listájának nyilvántartásba vételét, mert a párt nem felelt meg a listaállítás feltételeinek: 7 megyében és a fővárosban összesen 10 egyéni választókerületi jelöltet állított.

Az országos pártlistán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximálisan 279. A Megoldás Mozgalom listáját az NVB 103 jelölttel vette nyilvántartásba, a Normális Élet Pártja listáját pedig 109 jelölttel, több bejelentett jelöltnek ugyanis nem egyeztek az adatai a névjegyzékben szereplőkkel.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Töredékszavazatnak minősül a vesztes jelöltek összes szavazata, valamint a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

A parlamentbe jutáshoz 5 százalékot kell elérni.

Dunakeszin 7 egyéni jelölt indulhat. A felsorolt pártokhoz képest a Gyurcsány Ferenctől elszakadt volt DK-sok pártja, a Valódi Demokrata Párt jelöltje jelenti a plusz egy voksolási lehetőséget.

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy kis pártra vagy inkább nagyra szavaznak majd április 3-án. Kedden reggelig a voksolók 75,4 százaléka a nagy pártok valamelyikét választaná, annak érdekében, hogy ne vesszen el a szavazata. A szavazást ide kattintva találja meg.

Címlapképünk 2018-ban készült, az MTI felvétele.

Előző cikkNagyon sok ukrán menekült érkezik a Nyugati pályaudvarra
Következő cikkTájnyelvi kifejezések az Őrségből: tudja, mi az gebula?