Okoszebrát tervez telepíteni az önkormányzat a polgármesteri hivatal és a Penny Market között. Legalábbis erre lehet következtetni a képviselő-testület csütörtöki ülésén meghozott határozatából.

Fotó: debrecen.hu

A rendőrség tapasztalatai szerint a városi zebráknál alapvetően nem jellemzőek a balesetek, de ez alól kivételt képez a polgármesteri hivatal és a Penny Market között áthaladó, Fő úti zebra, ezért itt további figyelemfelkeltést javasolnak. Ez volna az okoszebra, amelyre már Magyarországon is van példa.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=GvpufC85Y7M[/youtube]

Ennek a lényege, hogy az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeznek el, és az ezekbe beépített szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpák villogni kezdenek, ezzel figyelmeztetik az autósokat. Ez a jelzés csak és kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos át nem halad az úttesten. Ezt a megoldást további lámpákkal is ki lehet egészíteni-

A képviselő-testület január 25-i ülésén megszavazta az “okoszebra” kialakítását az érintett útszakaszon.

Dióssi Csaba polgármester hozzátette, amennyiben beválik ez a fajta rendszer, abban az esetben az önkormányzat szakemberekkel együtt megvizsgálja, hogy hol indokolt még a városban ilyen jellegű gyalogátkelőhely kialakítása.

 

Előző cikkHelyi szakikat gyűjt a helyi szaki
Következő cikkKözepes a menzai étel, jobbat akar a városvezetés