Bár felhős volt az ég, az eső mégis elkerülte Dunakeszit, így megtarthatták a 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezést. A műsor és a beszéd is reagált az aktuális külpolitikai helyzetre, a béke üzenetét hordozták magukban. Az ünnepi beszédet idén Nyíri Márton alpolgármester, történelemtanár mondta.

A városi intézmények is megjelentek, hogy elhelyezzék koszorúikat

A műsor előtt a történelmi vitézi rend tagjai megkongatták a lélekharangot, ezzel teremtve ünnepi hangulatot.

Minden egyes koszorú elhelyezését a lélekharang hangja kísérte

Elsőként Guttmann Vilmos városi kitüntetett a békéért szavalta el Babits Mihály Húsvét előtt című versét.

Guttmann Vilmos borász, városi kitüntetett szavalta el Babits Mihály Húsvét előtt című versét

A hatásos szavalatot követően a Kőrösi iskola táncegyütteseinek produkciója következett. Az Árgyélus, a Nap és hold, valamint a Csikófark csoportok léptek fel, művészeti vezetőjük Tóth Zoltán.

Nyíri Márton szerint talán ilyen nehéz március 15-e még nem volt, hiszen súlyos teherként ül a vállunkon, hogy 1 éve súlyos háború zajlik a közelünkben.

Nyíri Márton alpolgármester, történelemtanár ünnepi beszédet mond a városi megemlékezésen

“A nemzeti ünnepek nem lehetnek öncélúak. Mert mindegyiknek van üzenete a mai kor számára is. Úgy hiszem, egyfajta időkapszulaként is működnek, mintha a régi korok ifjai azt üzenték volna, lássatok bennünket, és okuljatok a mi példánkon. Lássátok erőnket, hazafiságunkat, de ugyanakkor lássátok gyengeségeinket is. Tanuljatok hibáinkból, esendőségünkből” – kezdte Nyíri Márton.

Sok család is eljött, hogy részt vegyen a városi megemlékezésen

Beszédében kiemelte, hogy ma is vannak célok, amikért érdemes szót emelni, de kiemelte, hogy a márciusi ifjak annak idején “megőrizték méltóságukat, és nem hagyták magukat pitiáner napi politikai akcióktól zavartatni, hanem végig a nemzet egységét, összetartozását jelenítették meg. Nem hagyták, hogy olyan rendbontók férkőzzenek soraikba, akik az eredeti, tiszta céljaikat kisiklatják, a tömeget félrevezetik, és akik miatt másnak magyarázkodni kell.”

Az ünnepség végén koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél

Felhívta a figyelmet, hogy “Olyan időket élünk, amikor nagyon könnyen belesodródhatunk egy háborúba, ha nem tartjuk szemünk előtt 1848 üzenetét. Mi, józanul gondolkodó, hagyománytisztelő dunakeszi polgárok jól tesszük, ha minden módon kifejezzük, hogy nem akarunk háborút, részt venni sem akarunk idegen országok háborúiban, és nemzetközi kötelezettségeink is csak a közös védelemre korlátozódnak. Pláne nem akarunk zavaros célokért, sanda gazdasági szándékokért magyar életeket áldozni.”

“Nem szeretnék katonavonatokat látni Dunakeszin”

hangsúlyozta Nyíri Márton ünnepi beszédében.

“A nemzet erejét nemcsak a lélekszám teszi, hanem az önbizalom, a hit és a hazaszeretet is. Az a nemzet, amelyik lemond önmagáról, arról lemondanak a többiek is. Aki pedig szolgaként viselkedik, azzal pedig úgy is fognak bánni.”

Utolsó műsorszámként a Bárdos Lajos Általános Iskola színjátszó csoportja adta elő az erre az alkalomra összeállított műsorát.

Hoványné Martikán Erika tanítványai a Sorsfordító tavasz című produkciójukat adták elő

Végül a koszorúk elhelyezése következett.

A város nevében koszorút helyez el Dióssi Csaba polgármester, dr. Szarvas Alíz aljegyző, Sipos Dávid, Erdész Zoltán és Nyíri Márton alpolgármesterek

További képeinkért nézze végig galériánkat:

Előző cikkMár lehet nevezni a Futakeszire!
Következő cikkGázolt a vonat Dunakeszinél