Exkluzív interjút adott Dióssi Csaba a Postnak. Azt mondja, bízott Tuzson Bence győzelmében és abban, hogy az emberek értékelik az elmúlt 12 év teljesítményét. Alkotó békéről beszélt, és arról, hogy nem kérdés a dupla gimnázium megépítése.

Mit tippelt a múlt héten?

Kollégáimmal fogadtam még a múlt héten, próbáltuk megtippelni, hogy hány mandátumot szerez a Fidesz, egy híján eltaláltam. Az igazsághoz tartozik, hogy ketten jártunk ilyen közel a végeredményhez.

Alá vagy fölé lőtt?

Számít ez? Na, jó, 134-et mondtam, és ennek írásos nyoma is van.

Mitől volt ennyire magabiztos, hiszen kétharmadra kevesen számítottak?

Tényleg azt reméltem, hogy az emberek a szívükkel és egyben az eszükkel is szavaznak. Értékelik azt az elvégzett munkát, amelyet Tuzson Bence és a mi csapatunk beletett a választásba és a város fejlesztésébe. Bence nélkül nem tartanánk itt, ezt bizton állíthatom.

Tuzson Bence majd 3000-rel több voksot kapott mint 2018-ban, mivel magyarázza?

Az emberek értékelik, ha valaki tesz is valamit a közösségért. Bár szívükkel is szavaznak, de ekkora különbség nem lehet az álmok és a valóság között. Ráadásul mindenki látja, hogy mekkorát fejlődött Dunakeszi 12 év alatt.

Ha már itt tartunk, megépül a dupla gimnázium?

Ez a projekt megy tovább, ez nem kérdés. Ez a kormány nem tesz olyan, akár választási ígéretet, amelyet ne tudna és akarna betartani. Még akkor is ezt mondom, ha tudjuk, most felbolydult a világ. A mai tudásunk szerint minden adott ahhoz, hogy megvalósuljon 2025-re a dunakeszi diáknegyed.

De ön is hallotta az ezzel kapcsolatos pletykákat?

Miket?

Ha az ellenzék nyer, akkor ebből nem lesz semmi.

Nézze, az elmúlt 12 évben alkotó béke volt a városban. Olyan környezet alakult ki, amelyben az ilyen fejlesztések megvalósulhatnak. Tény, ha az ellenzék nyert volna, akár csak helyi szinten, akkor káoszos időszak jött volna, és ki tudja, mi lett volna a következménye.

Komolyan gondolja?

Igen, tartottam attól, hogy ennek a békének vége lesz. A béke nem csak a háborúhoz képest van. A társadalomban is annak kell lennie, hogy alkotni tudjunk. Ezt az ellenzékben nem láttam, finoman szólva is széthúztak, káosznak láttam a működésüket. Gondoljon bele, ebben a háborús helyzetben mi lett volna egy széthúzó csapattal, amely ráadásul a belpolitikában is megbontotta volna a társadalmi békét, lásd az alkotmánnyal kapcsolatban tett kijelentéseiket. A demokrácia csak akkor tud működni, ha azt közben nem függesztjük fel.

Viszont majd 30 ezren helyben az ellenzékre voksoltak, velük most mi lesz?

Nekik azt tudom mondani, higgyék el, nem olyan rossz dolog, amit csinálunk, ezt a következő négy év is igazolni fogja. Remélem, az ő gyerekeik is örömmel járnak majd 2025-től az új gimnáziumok valamelyikébe.

Tuzson Bence győzelme befolyásolja a városvezetést, mondjuk a testületi üléseken?

A legfontosabb, hogy tudunk tovább közösen dolgozni, folytatódik a város fejlődése. Kiszámíthatatlan közeg jött volna létre egy esetleges ellenzéki képviselő esetén. A béke és az összefogás erőforrását veszítettük volna el.

Ahogy nézzük a világot, így sem lesz könnyű, számol azzal, hogy nehézségei lesznek a városnak?

Külső környezet valóban nagyon nagy hatással lesz az országra és ezáltal Dunakeszire, ez nem kérdés. Bízom abban, hogy egy higgadt kormánnyal megfelelő válaszok születnek, ehhez is kellett ez a választási siker, anarchikus, civakodó körülmények között borítékolható lett volna a baj. Szerintem a hidegháború óta az egyik legnehezebb időszak következik.

Mit csinál ma?

Szinte a napi rutin, hiszen ahogy mondtam, nehéz időket élünk a nemzetközi helyzet miatt. Amire azonban jutott idő, hogy megköszönjem a ránk leadott szavazatokat és azok munkáját, akik tevőlegesen segítettek bennünket, hatalmasat dolgoztak a sikerért.

Címlapképünk a választás napján készült, Dióssi Csaba a családjával együtt szavazott.

Előző cikkTóth Eszter ismeri legjobban Dunakeszi múltját
Következő cikkLopni, cipőt mentek lopni