Ahogyan minden fának és virágnak megvan a maga története, úgy kap mesét egy tanösvény is, ha beszélünk róla. Ma adták át a Madárlátta tanösvényt Dunakeszin, ahol Dióssi Csaba polgármester, Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester, és Csoma Attila tartott bejárást. Ez alkalomból Perényi Dorka, a Dunakeszin működő Rozmaring Erdei Iskola vezetője tartott előadást a helyi óvodás csoportoknak.

Csoma Attila lapunknak elmondta, hogy “Természetközeli, vízparti városként fontos számunkra a környezetvédelem és a természeti értékeink megmutatása. A megújult tanösvény egy lépéssel közelebb viszi a felnövekvő generációt állat- és növényvilágunk alaposabb megismeréséhez.”

Nyíri Márton, környezetvédelemért felelős alpolgármesterrel beszélgettünk az átadó előtt.

  • Mit kell tudnunk Dunakeszi új tanösvényéről?

A tanösvény nem teljesen új. Már 2016-ban elkezdtük kiépíteni Dunakeszin a dunai partszakaszon, amely elég vadregényesen nézett ki. Ez a terület korábban magántulajdonban volt, és amikor az önkormányzat szeretett volna egy strandot, sikerült a tulajdonossal megegyeznie, és megvásárolnia a területet. Amikor közelebbről megnéztük az érintett partszakaszt, szembesültünk vele, milyen gazdag az élővilága, ezért úgy gondoltuk, hogy egy tanösvénynek is érdemes helyet szorítani rajta, amely ugyan nem túl hosszú, de családias, barátságos, és számos madár és egyéb állatfaj él a területén. Úgy gondoltuk, érdekes lehet a lakosok és a turisták számára, ha bemutatjuk a Dunakanyar jellegzetes élővilágát.

  • Kik voltak az ötletgazdák és a segédkezők?

Erdész Zoltán alpolgármester úrral a táblák kihelyezésével kezdtük az arculatot kialakítani, és főként az itt élő fajokat mutatjuk be ezek segítségével. 2016-ban rögtön ki is helyeztük őket, amelyek hagyományos tájékoztató táblák voltak, a vándor- és helyben maradó madarakról, halakról és interaktivitást is kapott a dolog. Ugyanis QR-kódos madárhangos táblát is sikerült kihelyeznünk, amely a madárhangok meghallgatását is lehetővé tette.

Hogy szakmailag is tökéletes legyen a tanösvényünk, a Magyar Madártani Egyesület munkatársaihoz fordultunk segítségért. Korábban már a Börzsöny Alapítvánnyal is volt eredményes együttműködésünk, így azonnal partnereink lettek ebben a projektben is. Az alapötletet 2016-ban megvalósítottuk azzal, hogy lehetőségeink szerint a későbbiekben továbbfejlesztjük. Majd 2020. augusztus 29-én a Duna medert letarolta egy emlékezetes vihar, egy szupercella, és nagyon nagy kárt okozott nem csak a tanösvényben, hanem a városban is: deréknyi vastag fákat döntött ki, óriási pusztítást okozott. Kidöntötte a tanösvény kapuját, tönkretett több táblát. A helyzethez párosult némi szerencse is, ugyanis hamarosan nyílt egy pályázati lehetőség a Pest Megyei Civil Alap jóvoltából. Így az említett Börzsöny Alapítványnak közel 20 millió forintot sikerült elnyernie a tanösvény renoválására és újjáépítésére, amit Dunakeszi Város Önkormányzatával közösen meg is valósítottunk. Ez kerül ma átadásra.

  • Mitől különleges ez a tanösvény?

A felújítás kezdeténél már fókuszáltunk arra, hogy ne egy unalmas „végigsétálunk típusú” ösvény legyen, hanem olyan interaktív táblákat is telepítettünk, amelyek feladatokkal is érdekessé teszik a látogatók számára a tanösvényt, és egy bő órás programot biztosít a látogatók számára. Az interaktív táblák esetében meg tudjuk fogni az elemeket, és mozgatható táblácskák segítségével feladatokat tudunk a helyszínen megoldani, vagy le tudjuk olvasni, hogy milyen madár fészkel épp a fejünk felett. Most 4 db fából készült, látványos, új interaktív táblát kapott az ösvény, az eredeti 10 táblából kettőt is renováltunk. Bővítettük QR-kódos táblákkal is az ösvényt, így mobiltelefonnal madárhangokat és videókat is le lehet olvasni. A tanösvény kapuját is felújítottuk. Egy barátunk ötletéből adódóan Dunakeszi Madárlátta tanösvénynek neveztük el.  

A Börzsöny Alapítvány sikeres pályázati szereplésének köszönhetően egy új, madaras tematikájú játszóvárat is építettünk az ösvény végére. A német minőségű játszóvár belsejében madarakról szóló táblákat helyeztünk el, így a gyerekek játék közben is tanulhatnak. Ami még nagyon jól sikerült, azok a kis rugós hinták, melyeket a vár mellett helyeztünk el. Ezek fából faragott jellegzetes bogarakat formáznak, és nagyon szépen illeszkedek a környezetbe. A szarvasbogarat és a szentjánosbogarakat ma ki is próbálhatják a gyerekek. A turistákra is gondolva készítettünk egy fotókeretet a dunai panorámát belekomponálva, így a látogatók személyes emlékkel távozhatnak.

  • Van egyéb elképzelés a későbbiekre? Van hová fejlődni? Fura kérdés lehet egy most nyíló objektum átadásán.

A kérdés nagyon jó, mert igen, van! Egy ilyen tanösvény soha nem készül el. A későbbiekben még szeretnénk egy távcsöves lehetőséget kialakítani, és tervezzük, hogy pár madár makettjét elkészítjük, és a környező fákon elhelyezzük, hogy ha épp nem „ül a helyén” a madár, a látogató akkor is láthasson egy szinte ugyanolyan madarat, mint ami épp távol jár. Szóval menet közben is jönnek jó ötletek.

  • Lesznek oktatások is?

Vezetéseket tervezünk, ma is két óvodás csoportot viszünk végig, és felvesszük a kapcsolatot az intézményekkel, mert ez a hely nemcsak Dunakeszi egyik „gyöngyszemévé” vált a felújítással, de kiváló oktatási lehetőséget biztosít a természet védelmére, a környezeti neveléshez.

  • Gratulálunk! Sok sikert kívánunk!
Előző cikkTrafibox figyeli majd a Fő úton közlekedőket
Következő cikkTelt házzal zárt a Köröndi esték programsorozat