Felfokozott várakozás előzte meg a január 15-re meghirdetett harmadik Újévi Koncertet, melyre mi sem jellemzőbb, mint hogy kezdésre zsúfolásig megtelt a VOKE József Attila Művelődési Központ színházterme.- írja a dunakanyarregio.hu.

Koncert9

A közönség soraiban helyet foglalt Dióssi Csaba polgármester, az önkormányzati testület több tagja, valamint az önzetlen adományairól ismert és nagyra becsült Kállay Gyula, városunk jeles polgára.

Koncert1

A főszerep ezúttal is a művelődési központ fő partnerének számító Váci Szimfonikus Zenekaré volt, Farkas Pál vezényletével. Elöljáróban elmondhatjuk, hogy nagyszerű zenei élményben volt részünk. A zenekar olyan kimagasló énekművészeket kísérhetett, mint Ress Hajnalka és Egyházi Géza, mindketten a Madách Színház tagjai, Békefi Viktória a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és a Nemzeti Lovas Színház művésze, valamint Pintér Tibor, az előbbi két intézmény igazgatója.

   Az estet Csoma Attila, a művelődési központ igazgatója, önkormányzati képviselő nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy ez a zenei esemény mostanra elfoglalta helyét városunk közművelődési és kulturális életében. „Értéket teremtsünk, értéket nyújtsunk. Ez intézményünk tevékenyégének legfontosabb célja”, hangsúlyozta. Kiemelte a négy előadásból álló sikeres Farkas Ferenc bérletet, melynek záró, romantikus komolyzenei koncertjére február 26-án kerül sor. Útnak indítanak egy színházi programot is Dunakeszi Teátrum néven, a tervük ezzel, hogy a városban ismét beinduljon a színházi élet. Utalt arra is, hogy az év végére befejeződött az intézmény külső felújítása, idén a teljes belső rekonstrukcióra kerül sor. A megújulásnak az önkormányzat a fő mecénása, s az a közös cél, hogy Dunakeszi város közönsége megkapja azt a színvonalas kulturális szolgáltatást, amely méltó a negyven ezres város rangjához.

   Felcsendült Carl Orff Carmina Burana című kantátájának nyitó grandiózus műve, az „Ó Fortuna”. A fantasztikus zeneműre rendkívül látványos koreográfiát készített a Farkas Ferenc Művészeti Iskola égisze alatt működő Et Vie Danse Táncegyüttes művészeti vezetője, Nagyné Szöllősi Márta. A táncosok az est folyamán még számos alkalommal léptek színre igényes, az egyes dalok hangulatát még gazdagabbá tevő produkcióikkal.

   És hát persze a dalok. A már említett művészek remekeltek a szebbnél szebb musicalrészletek, világslágerek, operett melódiák, filmdalok megszólaltatásával. Csak néhány cím: Jézus Krisztus Szupersztár, Vámpírok Bálja, Operaház Fantomja, Chicago, az operettek közül a Csárdáskirálynő, Csókos asszony, Víg özvegy, Leányvásár, és nem utolsó sorban filmzenék a Keresztapából, a Kabaréból valamint a Rómeó és Júliából. Fellépett a Dunakanyar Hangja múlt évi győztese, Fehér Lili Leonard Cohen „Hallelujah” című világslágerének nagyszerű előadásával. Ő egyébiránt jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakán tanul.

   Különleges ősbemutatóra is sor került. Viczián Gábor „A lélek tánca” – Cross Over című kortárs zenekari műve a Nemzeti Kulturális Alap 2014-15-ös zeneszerzői pályázatának nyertes alkotása a szerző jelenlétében nagy sikerrel hangzott el.

Koncert10

Az est házigazdája, Kaszás Géza színművész volt, aki színesen, nemegyszer humoros formában konferálta a műsorszámokat. Riporteri feladatot is vállalt, meginterjúvolva Farkas Pált a zenekar művészi tevékenységéről. Megtudhattuk a kiváló karmestertől, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójától, hogy nemrég tértek haza németországi és dániai turnéról, melyen Johann Strauss gálaműsorral szerepeltek. Elmondta, hogy a mostani előadással együtt januárban már 14 koncertet adtak. Ezek részben a téli tanítási szünetre, részben szabadsága terhére estek, így igazgatói munkájában nem volt fennakadás. Elismeréssel szólt Nagyné Szöllősi Márta kiváló koreográfusi tevékenységéről, hiszen ők hosszú ideig készültek erre az estére. Elmondta még, hogy a táncos növendékeket igyekeznek megismertetni a profizmus világával. Azt vallja, hogy lehet rosszul is tanítani, meg jól is. Ők az utóbbi utat járják a művészeti iskolában, s a növendékeknek akkor is a maximumot kell nyújtani a tanításban, ha nem a művészi életpályát választják. Végezetül megemlítette, hogy műsorukat kifejezetten erre az estére állították össze s köszönetet mondott Szőnyi Lajos zenésztársának, aki a zeneszámokat igen rövid idő alatt hangszerelte.

   A közel három órás koncert stílusos záró számát, Andrea Bocelli „Time to Say Good Bye” című világslágerét valamennyi szereplő közösen adta elő. Köszönet nekik és a zenekarnak a sokáig emlékezetes estéért.

Koncert5

Katona M. István (Dunakeszi Polgár)
A szerző felvételei

Előző cikkJótékonysági bált szervez Dunakeszi gimnáziuma
Következő cikkLeszokni a cigiről – könnyen, okosan, tartósan, helyben