December 14-én hétfőtől Dunakeszin is lehet tesztelni. PCR és antigén gyorstesztet is végeznek majd. A dunakeszi lakcímkártyával rendelkezők az antigén gyorsteszt árából 15% kedvezményt kapnak. A tesztelést az autóból végzik majd el.

Az autóból tesztelésre az elkövetkező hetekben hétfőtől szombatig, reggel 9 órától este 18 óráig lesz lehetőség a Fő úti Shell benzinkút délnyugati szomszédságában fekvő üres telken. A mintavételt az Oktogon Medical Center Magánkórház munkatársai végzik, akiket a Neumann Labs segít a laboratóriumi háttér biztosításával.

Ennek a benzinkútnak a közelében lesz a tesztelés

A Neumann a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt, mintavétel céljából felkereshető intézmény, és rendelkezik az NNK által előírt minden feltétellel, ami ahhoz szükséges, hogy karanténkötelezettség alóli felmentéshez (PCR teszt) vizsgálatot is végezzen.

A tesztelés további feltételeit az Eurama Kft. biztosítja, amely a logisztikai és operatív megoldásokban nyújt segítséget.

Az S-Antigen (Ag) teszt 

Könnyen, gyorsan elvégezhető orrgaratból vett mintán alapuló SARS-CoV-2 Antigen gyorsteszt, amely az antigén jelenlétét a fertőzés megjelenésének már 2. napjától kimutatja. A betegség korán felismerhető, akár tünetmentes állapotban is kimutatható. A vizsgálat csupán néhány másodpercet vesz igénybe, a mintavétel orrból történik és 5-8 percen belül megszületik az eredmény.

Ár: 9.900 Ft (mintavétel + eredmény)

Ennek az eredményét helyben megtudhatja az autós. Maximum 15 percet vesz igénybe a tesztelés és az eredmény kiértékelése.

A PCR teszt

Az orrból és garatból levett mintában jelenlévő vírus RNS-ét mutatja ki, akár a tünetek megjelenése előtt, és arra ad választ, hogy a páciens a mintavétel időpontjában fertőzött-e a vírussal. A vizsgálat során az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról vesznek mintát. Az eredmény 20-30 percen belül rendelkezésre áll, az előzmények, tünetek és a lehetséges fertőzés körülményeinek tisztázása viszont elengedhetetlen a teszt kiértékeléséhez, így eredményt leghamarabb 24, legkésőbb 36 órán belül küldenek a páciens által megadott e-mail címre. 

Ár: 19.500 Ft (mintavétel + minta logisztika/szállítás + labor + eredmény kb. 24-48 óra)

A PCR tesztet nem érdemes helyben megvárni, hiszen az órákba, esetleg egy-két napba kerül. A Postnak a szolgáltatást végzők elmondták, az eredményről e-mailben értesítik a pácienst. Készen állnak arra is, hogy igény esetén további vizsgálatokat végezzenek akár olyanoknál is, akik amúgy negatívok lettek.

Ami fontos, hogy mindenkinél legyen személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya.

A szolgáltató úgy számol, hogy egyszerre 5 autós tud várakozni a tesztelésre és az eredményre. Egyben készen állnak arra is, hogy egy erre kialakított buszban a nem autóval érkezőket is tesztelik, ennek munkába állítása az igényektől függ majd.