Dunakeszi városa 5-6 éve rendszeresen szervez kóstolást a helyi oktatási intézmények menzáján. A résztvevők egy összetett kérdőív kitöltésével értékelik többek között az étel ízét, illatát, de azt is fel kell jegyezniük, mennyi ételt vittek vissza a gyerekek. A Dunakeszi Post elkísérte a csapatot a Fazekas Iskola menzájára.

IMG_0529

A kóstolások szervezéséért Bocsák Istvánné családügyi tanácsnok a felelős. A tanácsnok asszony elmondta, hogy először szülői panaszok alapján kezdtek vizsgálódni, majd állandóvá vált az ellenőrzés. A családügyi tanácsnok tanácsadótestületének 4-5 tagjából és önkéntes szülőkből, nagyszülőkből áll a csapat. Van amikor nagyon sok szülő jelentkezik, van amikor kevesebb, de a tanácsnok asszony szerint elvi alapon is fontos, hogy mindenki számára adott legyen ez a lehetőség. Amennyiben a kóstolások során bármilyen probléma felmerül, a Sodexo nyitott minden egyeztetésre, változtatásra – mondta Bocsák Istvánné.

Elmondta, azért is fontos, hogy a szülők is kipróbálják a menzát, mert a gyerekek sokszor a szokatlan ételeket meg sem kóstolják, úgy utasítják el azokat. Így, ha a szülők meggyőzödnek róla, hogy jó minőségű az étel, ösztönözhetik a gyerekeiket, hogy próbálják ki a nem megszokott fogásokat is.

IMG_0532

Azt, hogy a szokatlant is meg lehet szeretni, jól példázza a saláta-program sikertörténete – mondta Bocsák Istvánné. A dunakeszi közétkeztetésben nagy szerepet vállaló Sodexo már évekkel ezelőtt, jóval a menzareform bevezetése előtt, azt a célt tűzte maga elé, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak a gyerekek. Az úgynevezett saláta-program nagy népszerűségnek örvendett a diákok körében is, noha eleinte volt, akivel el kellett fogadtatni a szokatlan ízeket. A program azóta megszűnt, hiszen a menzareform intézkedései funkcióját vesztetté tették a kezdeményezést. A gyerekek, szülők azonban hiányolják  a programot  a mai napig is – tette hozzá Bocsák Istvánné.

Amikor a Fazekas Iskolában jártunk, a menü sárgaborsóleves volt és sajtos, húsos tészta. Megkérdeztünk néhány kóstolót, hogyan ízlett nekik az ebéd. Az, hogy a fogadtatás vegyes volt, jelzi, nagy szükség van a kóstolásra. Jelentkezzen Ön is! 

„Eléggé sápadt volt az étel szerintem, nem volt túl étvágygerjesztő. Túl nagy adagokat kaptak a gyerekek. Jobb lenne, ha kevesebb, de minőségi ételt szolgálnának fel. A második fogás nem volt gusztusos és hideg is volt.”

„A leves finom volt, de a második fogásban alig volt hús, és langyos is volt.”

„A főétel nem sikerült valami jól, az az igazság. A levessel semmi probléma nincsen, finom volt, de a másodikat a gyerekek közül is sokan szinte érintetlenül vitték vissza.”

A szervezők várják minden önkéntes kóstoló jelentkezését az alábbi e-mail címen:

Bocsák Istvánné / bocsak.vera@gmail. com

Előző cikkTündérmese felnőtteknek
Következő cikkNovember 13. | Ossian Koncert