A magyar Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt. Alapvető elvárás, hogy az áldozatok büntetőeljárási, személyiségi- és adatvédelmi jogai maradéktalanul érvényesülnek a feljelentés megtételétől, egészen az eljárás befejezéséig.

Fotónk illusztráció
Fotónk illusztráció

Azt tudta, hogy Magyarországon létezik Áldozatsegítő Szolgálat? A szervezet elsősorban a Magyarországon bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává vált személyeknek tud segíteni.

Az Áldozatsegítő Szolgálat az áldozatok számára térítésmentesen;

  • felvilágosítást ad jogaikról, lehetőségeikről
  • érzelmi támogatást nyújt;
  • elősegíti érdekeik érvényesítését;
  • jogi segítséget nyújt – szükség esetén akár ügyvédet is biztosít;
  • az elkövetéstől számított 5 napon belül beadott kérelem alapján azonnali pénzügyi segélyt adhat krízishelyzet fennállása esetén.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és halálos áldozataik hozzátartozói mindezen túl állami kárenyhítést is igényelhetnek.

Az Áldozatsegítő Szolgálat az áldozatok számára személyre szabott felvilágosítást nyújt alapvető jogaikról és az őket megillető ellátásokról.

Szükség esetén más hatóságok nyomtatványainak kitöltésében és támogatások igénylésében is közreműködik, illetve segít felvenni a kapcsolatot olyan más szervekkel, önkormányzattal, akiktől további segítség kérhető vagy ahol a bűncselekmény miatt ügyintézés szükséges.

Az Áldozatsegítő Szolgálatnál azonnali pénzügyi segélyt is igényelhetnek

lakhatás, ruházkodás, utazás és élelmezés céljára, továbbá gyógyászati költségekre valamint kegyeleti kiadásokra. Ez a segítség azonban nem kártérítés; célja nem az ellopott pénz vagy a bűncselekmény miatt más módon odaveszett értékek pótlása. A pénzügyi segély révén az Áldozatsegítő Szolgálat a kialakult krízishelyzet orvoslásához tud egyedi mérlegelés alapján hozzájárulni.

A szolgálat munkatársai az eset körülményei alapján már telefonon tájékoztatást adnak arról, hogy milyen iratokra, igazolásokra lehet szükség az ügyintézéshez,

az Áldozatsegítő Szolgálat támogatásainak igénybevételéhez.

Amennyiben áldozatként még nem tett rendőrségi feljelentést, ebben is segíteni tudnak, a további ügyintézéshez ugyanis egyes esetekben szükséges lehet a büntetőeljárás elindulásának igazolása (a megtett feljelentés másolatával, ítélettel, rendőrségi igazolással). Az igazolást a rendőrség kérésre köteles azonnal, de legkésőbb egy napon belül kiállítani – ehhez minden áldozatnak joga van. 

Az áldozatsegítő vonal a vezetékes és mobil hálózatról is ingyenesen hívható zöld száma 06-80 225-225 a nap 24 órájában elérhető.

 

Előző cikkHíres dunakesziek lesznek a tortazsűri tagjai
Következő cikkBérlakást vagy közparkot szeretne az önkormányzat a Klapka utcában