Augusztus 3-án, azaz holnap indul útnak a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 6 tanulójából álló iskolai csapat a brazil robotikai FIRST világkupára, hogy 58 ország 90 csapata között megmérettesse magát. Korábban portálunk is beszámolt arról, hogy a gimnázium csapata a FIRST Lego League Challenge korosztályában országos második, az iskolai csapatok között első helyezettként kvalifikációt nyert az augusztusi brazil világkupára. Egyúttal megnyerték a legjobb robotfutam, a legjobb robotdizájn, és két fordulóban a legjobb csapat különdíjakat is. Szerencsére a szponzorok, és többek között Dunakeszi Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően, augusztus 3-án biztosan utaznak a brazil versenyre. A csapat edzőjét, mentorát, Pataki Tamást kérdeztük a közeli eseménnyel kapcsolatban.

Az országos siker után szponzorációs segítséget kértek, hogy a brazíliai kiutazás, a versenyen való részvétel megvalósuljon. Hogyan jött össze a támogatás?

Eleinte nagyon nehezen állt össze a szponzoráció, de az elmúlt közel egy évben rengeteg segítséget kaptunk a felkészülésben, támogatásban, szakmai és támogatói kapcsolatok építésében Dunakeszi Város Önkormányzatától, a Telekeszi TV-től és a Természetesen Dunakesziért Egyesülettől, aki gyakorlatilag felkarolta az ügyünket. Az Önök felhívása is sokat segített. Olyan IT technológiai cégek álltak mögénk azonnal, akik a jövő nemzedékének a fejlődését is küldetésüknek érzik. A repülőjegyek és a szállások fedezetére a versenyszférából sikerült támogatókat megnyerni. Az önkormányzat rengeteget segített kapcsolatépítés terén, főleg Pethő Krisztián és Sipos Dávid áldozatos munkája révén. Találtunk olyan dunakeszi nagy cégeket, amelyek 1 millió forinttal támogatják a kiutazásunkat. Sajnos irdatlanul elszálltak a jegyárak, 2-3 hónappal ezelőtt még 300-400 ezer forint volt a repülőjegy ára, most a napokban ez ennek a többszöröse. A Nemzeti Kutatási, Innovációs és Fejlesztési Hivataltól van egy komoly pályázat, amelynek keretein belül reálissá válik egy 6 millió forintos utólagos támogatás.

Jelenleg a srácok nagyban készülnek a versenyre. Innovációs és robotépítési projektet kell majd prezentálniuk, és mellette a robotfutamot is tökéletesíteniük kell. Az erre való felkészülés most gőzerővel zajlik. Augusztus 3-án, szerdán indulunk, a verseny pedig péntektől vasárnapig tart majd Rióban. Reméljük, hogy vasárnap tudjuk meg az eredményt, mert az akkor azt jelenti, hogy döntősök vagyunk. Pár napot még maradunk a verseny után Rióban, ha már ilyen messze elutazunk. Óriási kitartás van a fiúk mögött, akik folyamatosan dolgoztak azon, hogy elérjék az országos sikert. Boda Máté, Koleszár Benedek, Lipcsey Tamás, Pataki Dániel, Sallai Péter és Szabó Csaba közös munkája van az eredmény mögött. A Facebookon az Operation Evergreen oldalunkon számolunk be az eredményekről, a felkészülésről, ahol hamarosan egy köszönő posztban írom meg a támogatók segítségét, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a kiutazás.

„Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megszolgáljuk a bizalmat, és méltón képviseljük a várost”- mondta el portálunknak Pataki Tamás.

Előző cikkÚtkarbantartás a Klapka utcában
Következő cikkNagyszerű darabbal indult a nyári színház