A több mint egy éve tartó járvány harmadik hullámát éljük éppen, és végre az oltások is gyorsabban haladnak. Már túlléptük a kétmillió, legalább egyszer beoltottat, és több mint 800 ezren már két oltást kaptak. Jelenleg Magyarországon 3 uniós beszerzésű vakcinával oltanak (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) és két “keletivel”, az orosz Szputnyik V-vel és a kínai Sinopharmmal.

A városban járva megkérdeztük az embereket, hogy állnak hozzá az oltásokhoz, regisztráltak-e vagy esetleg már megkapták az oltást.

Egy úr elmondta, nem fog kérni, bár a felesége megkapta. Nincs semmi baja, vérnyomása rendben – úgy érzi, nem lehet egy oltást hét hónap alatt előállítani. Jobban tart a mellékhatásoktól, mint a járványtól.

Egy 81 éves hölgy kettő kínai oltást kapott, az első után nem volt semmi mellékhatás, a másodiknál pár nap múlva kétszer megszédült, talán ettől. Nagyon örült, hogy megkapta, “mindenkinek élni kéne ezzel a lehetőséggel” – mondta.

Két fiatalember elmondta, hogy szeretnének oltást, mindegy milyet kapnak, egyikük már regisztrált is. Egy pedagógus hölgy, mivel a “tűzvonalban van”, fontosnak tartja az oltást és regisztrált is.

Két fiatal hölgy gyerekvállalás előtt áll, és úgy gondolják, “az a biztos, ami nincs bennünk”, igyekeznek vigyázni.
Egy fiatal család hamar regisztrált, de még nem kaptak oltást a koruk miatt. Elfogadnak mindent, nincsenek előítéleteik Kelettel-Nyugattal. Azt furcsállják, hogy aki eddig minden szabályt betartott és elkerülte a vírust, “az fogja megszívni”, mivel nem kap igazolványt és nem tud utazni, míg aki kevésbé volt elővigyázatos, vagy vannak kapcsolatai, és hamarabb megkapja, az mehet.

A sok beszélgetésből kiderült, hogy bár vannak szkeptikusok, a nagy többség fontosnak tartja az oltást és oltakozik.

Előző cikkSzázezer forint a nyomravezetőnek
Következő cikkA buszokon razziáztak a rendőrök