A téli időszámítás Magyarországon minden év októberének utolsó vasárnapján kezdődik. Ez 2021-ben október 31-re esik, amikor hajnali 3 órakor 2 órára állnak át automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd visszatekerni.

Idén biztos nem, de valószínűleg jövőre sem búcsúzunk el az óraátállítástól. A magyar kormány alapvetően nyitott arra, hogy igény esetén az óraátállítást eltöröljük, de csak akkor, ha arra megfelelő konszenzus mutatkozik az Európai Unió tagállamai között – írja a napi.hu.

Az óraátállítás megszüntetéséről az uniós tárgyalások az Európai Unió Tanácsában megakadtak. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tagállamok rendkívül megosztottak a témát illetően, csak jelentős tagállami egyetértéssel lehetne továbblépni.

A Magyar Alvás Szövetség szerint azzal, hogy Csehország folytatja az őszi és tavaszi időszámításra való átállást, a következő években is konzerválhatja ezt a helyzetet Európában, hiszen az európai országoknak közösen kell lépniük az ügyben.

Ön szerint a téli, vagy a nyári időszámításra kéne átállnunk?

A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt tavasztól egy órával előre állítják a helyi időzóna idejéhez képest. A tájékoztatás szerint a rendszer lényege, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – általában a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges megvilágításra, ezzel kevesebb energiára van szükség.

Egy magyarországi kutatás eredményeként kiderült, hogy a magyarok 65 százaléka a nyári időszámítást részesíteni előnyben. A Publicus Intézet 1001 főt kérdezett meg arról, mit is gondolnak az óraátállításról, a válaszolók 81 százaléka pedig arról számolt be, hogy szeretné, ha megszűnne az átállás és csak egy időszámítás lenne hazánkban.

Előző cikkLaptop előtt mosolyog az ember, a kocsiban ülve megüti a guta
Következő cikkMentőhelikopter ment az M3-on történt balesethez, egy emberen már nem tudtak segíteni