148 millió forintból alakíthatnak ki piacot a Repülőtéri út végénél található részen, ahol most péntekenként, lényegében asztalkákról árulnak különböző termékeket. A régi nagypiac kialakítási milliárdos tétel volna, és a tulajdonviszonyok nehezítik az önkormányzat dolgát.

Távol van, állandó piac kellene, a lakótelepen volna jó – ilyen és ehhez hasonló kommenteket kaptunk Facebook-oldalunkon, amikor arról írtunk, hogy 148 millió forintból kulturált piaci körülményeket teremtenek a spontán működő Repülőtéri úti termelői piacon. A lényeg, hogy sokan nem értik, miért nem a lakótelepen, a régi piac helyén alakítanak ki egy modern bevásárlási lehetőséget.

Az önkormányzat is ezt szeretné, olyannyira, hogy erre tervek is készültek már. A 148 milliós beruházással is azt akarják mutatni, Dunakeszinek szüksége van állandó piacra. A gond az, hogy a bonyolult tulajdonviszonyok miatt a város keze meg van kötve. A régi vásárcsarnoknak ugyanis kéttucatnyi tulajdonosa van. Ezek közül már van, akivel vásárlási szerződést kötött az önkormányzat, de a birtokon belül lévők kb. 60 százaléka nem hajlandó eladni tulajdonrészét, vagy irreálisan magas árat kér. Ez utóbbi úgy értendő, hogy az önkormányzat kizárólag hivatalos értékbecslés alapján tehet ajánlatot, ha ettől egy tulajdonos lényegesen eltér, azt az összeget közpénzből nem lehet kifizetni.

2017-ben a város már áldozott 25 milliót erre a projektre és akkor arról is döntöttek a képviselők, hogy a korábbi vételárat (4.371.- Ft 1/20000-ed tulajdoni hányad) felkínálják az összes jelenlegi tulajdonosnak. Ennél többet azonban nem adhatnak.

Ezért halad nagyon lassan a lakótelepi piac ügye. Amúgy, ha mégis birtokon belülre kerülne az önkormányzat, akkor milliárdokba kerülne egy új, modern épület felhúzása és ehhez állami támogatásra is szükség volna. De itt még nem tartunk, egyelőre a tulajdonosokat kellene meggyőzni arról, hogy adják el részüket Dunakeszinek, a közösségnek. Ez pedig már nem az önkormányzaton múlik, azaz néhány ember vélt vagy valós anyagi érdeke akadályozza a lakótelepi piac újjáépítését, megvalósítását.

Előző cikkGyermeke is sporttáborozhat a balatoni városi üdülőben
Következő cikkDunakeszin is leadhatja elhasznált étolaját