Az oroszországi Transzmasholding megkezdte Dunakeszin azon vonatok összeszerelését, amelyek egy hatalmas egyiptomi megrendelésre készülnek. A mintegy egymilliárd dollár értékű projekt finanszírozása magyar-orosz együttműködésben történik.

Az első tételben négy kocsit szerelnek, de ahogy erről már többször beszámoltunk, a teljes mennyiség 680 jármű lesz. Az egyiptomi megbízó a tervek szerint 2021 februárjában helyezi üzembe az első, Dunakeszin készülő kocsit – áll a Világgazdasághoz eljuttatott közleményben. Indulásként 96, harmadosztályú, dinamikus szellőzéssel felszerelendő személyvagon készül a Pest megyei városban.

A munka jövőre induló második szakaszában harmadosztályú HVAC személykocsik készülnek Dunakeszin, ezek karosszériája Tverből érkezik. A tervek szerint 2021 derekán már havi 25 ilyen kocsi készülhet Dunakeszin.

A TMH Hungary a TMH International AG és a Magyar Vagon Zrt. 50-50 százalékos vegyesvállalata. A részben orosz érdekeltségű TMH Magyarország 2020 júniusában vásárolta meg a Dunakeszi Járműjavítót.

Az egymilliárd eurós projektet a magyar Eximbank és az orosz Roseximbank finanszírozza, az erre vonatkozó szerződés 2020 májusában lépett hatályba. Már 120 kocsi eljutott az egyiptomi megbízóhoz, ebből több, mint százat már használatba is vettek.