6 nappal a szegedi világbajnokság után olimpia kvótát szerzett Lucz Dóra. A nemzetközi szövetség újraosztotta a tokiói kvótákat és az indulási jogok közül egy Magyarországot illeti – ezt Lucz Dóra szerezte a K-1 200 méteren elért hatodik helyével.

Lucz Dóra a női kajak egyesek 200 méteres versenyének középfutama után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 23-án. MTI/Kovács Tamás

Bár ebben a számban az első öt szerzett kvótát, a Dóri előtt végzők közül volt olyan, aki más hajóosztályban is indulási jogot gyűjtött, ezért végül a hatodik hely is kvótát ért – mondta el Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Lucz Dóra a nõi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ezzel a magyar válogatottnak összesen már 13 indulási joga – hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus – van Tokióra. Női kajakban a maximális számú hat kvótával rendelkezik, azaz a jövő évi pótkvalifikációs viadalokon ebben a szakágban már nem kell vízre szállnia.

A kvóta az országé, nem a sportolóé, a magyar olimpiai kajak-kenu csapat összetétele a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

A jövő évi olimpián újdonság lesz, hogy az egyes és páros számokban egy nemzetet két egység is képviselhet.

Lucz Dóra Dunakeszin kezdett el kajakozni, jelenleg az UTE versenyzője.  Dóra nevelőedzői Rasztótzky János és László Gizella voltak.