Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Dunakeszin megépítendő új gimnáziumokat. Erről jelent meg kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A kormányrendelet azt teszi lehetővé, hogy az új intézmény számára a telkeket zökkenőmentesen lehessen biztosítani Dunakeszi északi részén. A rendelet egyik táblázata kitér arra is, hogy a területen “oktatási, művelődési, egészségügyi, szociális, rekreációs, illetve sportlétesítmények és azokhoz kapcsolódó létesítmények helyezhetők el”.

A rendelet egyértelműsíti, hogy az épületekre szánt telek legalább 5000 négyzetméteres kell legyen, de a beépíthetőséget 30 százalékban maximálja. Szól arról is, hogy

a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 35 százalék lehet.

Az épület legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 18 métert. További természetvédelmi előírás, hogy “az  építési övezetre előírt zöldfelület megengedett legkisebb mértéke alapján kialakított zöldfelület minden megkezdett 100 négyzetmétere után legalább egy környezettűrő, nagy lombkoronát növelő fát kell telepíteni”.

Fontos még, hogy lesz olyan telek is, amelyen “kizárólag sport- és szabadidő-, vendéglátó- és ezen rendeltetéseket kiszolgáló vagy a terület fenntartását szolgáló építmények helyezhetők el”. Ezeken mindössze 2 százalék a megengedett beépítettség.

A kormányhatározat tehát megszabja azokat a kereteket, amelyek a tervezők számára ismertek voltak és erről korábban már beszámoltak. Az erről szóló cikkünket, és a meghallgatás teljes hanganyagát itt találja.