A Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke több dunakeszi polgárőrnek adott át elismerő oklevelet a Dunakeszi Polgárőr Egyesület idei első taggyűlésén. Király-Pártos János, a polgárőr egyesület elnöke kiemelkedő munkájáért arany fokozatú elismerést kapott. Őt kérdeztük az elismerésekről és a polgárőri tevékenységről.

Kiemelkedő szolgálat ellátásáért hat polgárőr kollégája elismerő oklevelet kapott. Felfigyeltek a polgárőrök tevékenységére?

Többször részesültünk már elismerésben, a kollégáim között volt olyan, aki több mint 500 órát teljesített. Azt gondoltuk, hogy valamilyen módon elismeréssel jutalmazzuk őket, hiszen saját szabadijükből áldoznak energiát a szolgálatra, teljesen ingyen. Az egyik kollégám tavaly több mint 800 órát teljesített.

Mikor jött létre az egyesület?

Dunakeszialsó Polgárőr Egyesületként alakultunk meg 2014-ben. A legutóbbi közgyűlésünkön szavaztuk meg, hogy megváltoztatjuk az egyesület nevét, nem jelzi már Dunakeszi alsót, hanem Dunakeszi Polgárőr Egyesületként leszünk bejegyezve.

Hány órás szolgálatot teljesítenek?

Kötelező óraszámunk nincs, mindenki szabadidejében végzi a polgárőri feladatot munka vagy tanulás mellett. Van egy nyugdíjas kollégánk is. A Pest Megyei Polgárőr Szövetség ügyeletén bejelentjük, amikor szolgálatot teljesítünk, ők regisztrálják. Ez azért fontos, mert a szolgálati időben balesetbiztosításunk van, ez fontos lehet akkor, ha esetleg útközben baleset érne minket. Van, amikor négy órát, de előfordul, hogy tizenkét órát szolgálunk, attól függ, hogy mennyi időnk van. Hétvégeken 6-8 órákat szoktunk vállalni.

Király-Pártos János korábbi elismerését veszi át

Mi a konkrét feladatuk?

A legfontosabb a bűnmegelőzés. Az, hogy látják a polgárőrség autóját, már önmagában elriaszthatja a rossz szándékú embereket, jelenlétünk zavaró lehet számukra. A rendezvénybiztosítás is beletartozik a tevékenységünkbe. Főleg a városi sportegyesület labdarúgó-mérkőzéseit biztosítjuk tavaszi, nyári időszakban kéthetente szombatonként. Olyankor öt-hat emberrel felvonulunk, és biztosítjuk az ottani labdarúgó-mérkőzés zavartalan lebonyolítását.

Meddig tart a hatáskörük?

Ha olyasmit tapasztalunk, ami aggodalomra adhat okot, akkor a helyi rendőrkapitányságot hívjuk fel, megkérdezzük a szolgálati parancsnokot, hogy mi a teendő. Ha ő úgy ítéli meg, hogy szükség van járőrökre, akkor kiküldi a járőrt. Természetesen sokszor mi is meg tudunk oldani egy-egy problémát, abban is segíthet a szolgálati parancsnok, hogy milyen tematika alapján járjunk el. Általában járőrt küldenek, addig pedig biztosítjuk a területet. Főleg közlekedési balesetnél van ennek jelentősége, ha épp arra járunk. Volt erre példa decemberben is, amikor baleset történt, amit azonnal bejelentettünk a rendőrségen. Amíg kiértek a rendőrök, addig biztosítjuk a területet, hogy ne legyen nagyobb gond.

Hány fős a tagságuk?

Jelenleg 37 polgárőr van a városban. Vannak fiatalok, 18-20 évesek is. 50 órában besegítünk a helyi gimnazistáknak, akik nálunk is elvégezhetik az 50 óra szociális vagy karitatív tevékenységüket. A Radnóti Miklós Gimnáziummal van erre szerződésünk. Az ifjú polgárőrök 14-18 év között szülői engedéllyel lehetnek nálunk. Ők főleg az adminisztrációban, a szórólapozásban segítenek vagy idős emberek telefonos figyelemfelkeltésében.

Van elegendő utánpótlás?

Nem panaszkodom, de jó lenne, ha többen lennénk, hiszen Dunakeszi közel 50 ezer lakosú város. A 37 polgárőrből 20-22 kolléga bármikor hadra fogható. Decemberben egy hétköznap a Dunakeszi Rendőrkapitányság kért segítséget tőlünk egy eltűnt személy keresésében. Hat polgárőr tudta segíteni a rendőrség munkáját.

Ön is komoly elismerést kapott. Mióta polgárőr?

16-17 éve foglalkozom ezzel, még Lengyel Peti bácsi irányítása mellett kezdtem el, majd Benkő Tamás képviselő úrral alakítottuk az egyesületet, azóta elnökként irányítom az egyesület dolgait. Nekem is van civil foglalkozásom, mindezt munka mellett végzem. Én főleg hétvégeken tudok bekapcsolódni.

Mi lehet egy polgárőr motivációja, hogy ezt végezze?

Amikor én elkezdtem a szolgálatot, akkor Dunakeszialsón volt egy betöréssorozat. Miden nap volt egy-egy betörés. Azért kezdtem el, hogy segítsek a lakótársaimnak, hogy biztonságosabban érezzék magukat. Ha látnak minket a lakosok, úgy érzik biztonságban vannak. Ha túllép a mi hatáskörünkön az ügy, akkor természetesen a rendőrség bevonásával segítünk.

Mit mondanak egymásnak munkavégzés előtt?

Eseménymentes szolgálatot szoktunk kívánni egymásnak. Az a jó, ha nincs munka, hiszen akkor biztonságos a város. Mindenképp köszönetet kell mondjak az önkormányzatnak, hiszen mind anyagi és mind erkölcsi támogatással erősítenek minket, illetve a rendőrség segítségét is köszönjük, velük karöltve dolgozunk. Munkánkat támogatja még a Pest Megyei Polgárőr Szövetség is.

Előző cikkJó hír a dunakeszi ingázóknak, újabb metróállomást nyitnak meg
Következő cikkMegtudtuk, mikor nyit az új gyártelepi bolt