Kijárási korlátozást vezet életbe Magyarország egész területére március 28 április 11 között –  közölte Orbán Viktor az állami rádiónak adott mai interjújában.

Orbán Viktor kormányfő, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (háttal) és Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója a Karmelita kolostorban 2020. március 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatók el a lakóhelyek. A kormányfő arról is beszélt, hogy “elviselhető módon” próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól. Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Az Infostart pontokba foglalta a részleteket.

Szombattól, két héten át az otthonát vagy a lakóhelyét mindenki csak a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el.

  • A szociális távolság (egy helyett másfél méter!) megtartásával az egészségügyi séta lehetséges.
  • Döntöttek arról is, hogy az időseknek és a fiataloknak külön idősávban kell vásárolniuk: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák a 65 év felettieket 9 és 12 óra között fogadják. Ebben az időszakban más nem mehet be.
  • Ha a gyermekeket otthon nem tudják ellátni, be lehet vinni őket az iskolákba, ötfős csoportokban vigyáznak rájuk; az óvodákat sem zárták be, az önkormányzatok kijelölték a fogadó intézményeket.

A kijárási korlátozásra vonatkozó rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, itt olvashatja részleteket. A szankciókról szólva Orbán Viktor azt mondta, az előírások megszegése szabálysértésnek minősül, a rendőrök a helyszínen megbírságolhatják az elkövetőt, a felső tétel 50 ezer forint.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a rendőrök feladata az emberek segítése a szabályok betartásában, nem a kikényszerítés.