A Dunakeszin készülő Szabó Niki Szabadkának szerezte meg a Magyar Vágta bajnoki címét. Érdeklődtünk a családnál, hogy a korábban városunk színeiben versenyző lovas, miért került a vajdasági városba.

Egy, a startnál nehezen kezelhető, de nagy szívvel versenyző lóra ülhetett Niki az idén, és a sok munka meghozta a gyümölcsét – írta a Postnak Szabó Niki édesapja. My Colt Medál, Niki korábbi lova, tehetséges volt, de “mindig kérdéses volt, hogy bírja a felkészítést a lába és talán az első években benne lévő tűz is lankadt”. Így My Colt Medál Niki lovas iskolájában a gyerekek egyik kedvence, és az ügyességi versenyeken hozza a sikereket a dunakeszi gyerekekkel – mondta Szabó Tamás.

A vágtára azonban versenyképes ló nélkül maradtak. De ráleltek Pipacsra, amely állat ellen korábban már versenyeztek, ismerték. A kulisszatitkokról annyit árult el Szabó Tamás, hogy idén Szabadkáról érkezett egy felkérés hozzájuk. A lóval a felkészülést azonban elég későn, csak augusztusban tudták megkezdeni. “Ilyenkor felkerül ide Dunakeszire a ló, és Niki készíti fel, lovagolja és állítja össze az étrendjét a lónak a vágtára. A start mellett az volt a nagy kihívás, hogy kondícióját növeljünk, mert a 2,5 körös előfutamokon mindig jó volt, de a 3,5 körös középfutamok végére elfáradt és sosem jutott döntőbe”.

A későbbi győztes Szabó Nikolett, Szabadka lovasa Pipacs nevű lován a 14. Nemzeti Vágta döntőjében a Hősök terén 2021. október 3-án. Balról a későbbi második helyezett hevesi Nagy Arnold. MTI/Kovács Tamás

Az idő rövidsége miatt egyből Alagra, Ribárszki Sándor istállójába vitték Pipacsot. Oda járt át Niki minden nap felkészíteni a lovat. Ebben sok segítséget kaptak Ribárszki Sándortól, aki sokszoros bajnok és Overdose-t is ő készítette fel, amíg Magyarországon volt. Ennek a munkának az eredményét láthatták a hétvégén.

Pipacstól már este búcsút vettek, mert egyből utazott haza a Vajdaságba. Mivel a győztes település automatikusan résztvevője a következő évi vágtának, így valószínű, fognak még együtt lovagolni, de ez a Szabadkaiaktól függ, mert az indulási jog az övék, lovat és lovast is ők választanak.

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

Előző cikkÓrák óta megbénult a Facebook, ez már több, mint hiba
Következő cikkIngyenes koncert az időseknek Dunakeszin