Ünnepélyes keretek között nyílt meg a Wittner Mária életét bemutató kiállítás a VOKE József Attila Művelődési Központban. Az eseményen külön köszöntötték Tuzson Bence igazságügyi minisztert, Dióssi Csaba polgármestert, Németh Szilárdot, az esemény fővédnökét, Hetzmann Róbertet, a kiállítást szervező Patrióták vezetőjét, Hajagos Csaba történészt, kurátort, Varga Lajos volt 56-os politikai foglyot és Csoma Attila házigazdát.

Dióssi Csaba polgármester beszédében elmesélte, hogy gyerekkora óta rajong a történelemért, és kisgyerekként úgy képzelte, hogy az egyes korok hősei emberfeletti képességekkel rendelkező szuperhősök. “Később volt szerencsém országgyűlési képviselőként együtt dolgozni Wittner Marikával, és a hazafelé tartó közös autóutakon igazán meg tudtam őt ismerni. Akkor döbbentem rá, hogy a hősök is hétköznapi emberek.

A hősöket nem az teszi hőssé, hogy mások, mint mi. Hanem az élet, a történelem hoz egy szituációt, amiben nekik van választási lehetőségük, és ők ilyenkor az ország érdekeit a saját érdekeik elé tudják helyezni, nagy kockázatot vállalva. Őket nevezzük hősöknek és rájuk emlékEzünk vissza, Marika pedig egy ilyen hős volt”

– mondta el köszöntőjében Dióssi Csaba polgármester.
Dióssi Csaba polgármester országgyűlési képviselőként évekig dolgozott együtt Wittner Máriával

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy Wittner Mária számára nem egy emlék, hanem egy olyan személy, aki itt él közöttünk.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő

“Máig tisztán emlékszem a dunakeszi emlékműnél tartott október 23-ai beszédére, annyira megható, annyira szuggesztív beszéd volt. Wittner Mária hihetetlenül erős személyiség volt, egy igazi magyar hős, aki összekötött minket 1956 eseményeivel, a magyar történelemmel” – osztotta meg a gondolatait a miniszter.

Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke, a kiállítás szervezője

A zászlót sohase hagyjátok a földön heverni

A Patrióták elnöke, Hetzmann Róbert megköszönte Dunakeszinek, hogy ilyen méltó helyszínt biztosított ennek a hiánypótló kiállításnak. Beszédében Wittner Máriát idézte. “Wittner Mária sokszor elmondta nekünk, hogy

a zászlót sohase hagyjátok a földön heverni. Nekünk tovább kell vinni a zászlót, tovább kell vinnünk az ő örökségét”

– mondta a kiállítás szervezője.

Németh Szilárd, az esemény fővédnöke

Németh Szilárd a jelenlévőkkel megosztotta, hogy Dunakeszire betérve első útja Wittner Mária sírjához vezetett. “Biztos vagyok benne, hogy Marika nem a temetőben van, hanem itt van közöttünk.”

Varga Lajos, volt ’56-os politikai fogoly

A megnyitón Petrás Mária népdalénekes is közreműködött. A kiállítás megtekinthető február 29-ig a VOKE József Attila Művelődési Központban.

Előző cikkHa koreai autója van, ez a szerviz a legjobb választás
Következő cikkIdén is várják a dunakeszieket Csíksomlyóban