Kéri Jácint ötéves kora óta gokartozik. Ahogy a kisfiúk többségénél, nála is kedvenc időtöltésnek indult az autókázás. Idővel a hobbiból komoly szenvedély lett, annyira, hogy tizenegy évesen Jácint a versenygokart országos bajnokságon 3. helyezést ért el. Nem árulunk el titkot, hogy a dunakeszi kis pilóta álma, hogy Forma-1-es versenyző legyen, és erre minden esélye megvan! Édesanyjával, Kéri Szilviával beszélgettünk erről a nem veszélytelen szenvedélyről és a tehetségről.

Hogy ismerkedett meg a gokarttal Jácint?

Mindenki azt gondolja, hogy a kisfiam édesapja rajong a Forma-1-ért, és ezért fordult Jácint érdeklődése a gokart iránt. Ez nem pontosan így történt. Évekkel ezelőtt egy kirándulás után Visegrádon megálltunk egy gokartpályánál, mivel korábban ezt még nem próbálta Jácint. Nagyon élvezte, majd ezután többször emlegette, hogy ismét szeretné kipróbálni, ezért egyre többször mentünk a pályára, majd azt vettük észre, hogy a gokart lett a kisfiam hobbija. Mivel fiatalkoromban sportoltam, fontos szerepet töltött be az életemben a kézilabda, ezért mindenképpen szerettem volna, ha Jácint is komolyabban sportol. Kipróbálta a kézilabdát, a focit, az úszást, de a gokart iránti érdeklődés, szenvedély mindig megmaradt. Ezért az édesapja rendszeresen vitte őt Vácra “autókázni” a gokartpályára.

Kéri Jácint, a gokartőstehetség

2019-ben 8 éves volt, amikor a férjem felvetette, hogy mi lenne, ha indulna Jácint a váci bajnokságon. Anyaként nem repdestem az örömtől, nem akartam, hogy a fiam autóversenyző legyen, de persze nem akartam az útjába állni. Elindult a bajnokságon, ősszel már a második helyen végzett. Ezután háromszor megnyerte a bajnokságot, majd 2022-ben léptünk egy szintet a versenygokart kipróbálásával. Az első év Jácint tanulóéve volt a versenygokartban, de sokkal nagyobb eredményt hozott a számára, mint amire számítottunk. Tavaly a Magyar Gokart Szövetség egyik tehetségszűrő versenysorozatát Jácint nyerte meg. Mivel nagyon jól vette az akadályokat, ezért a profi mezőnyben is indítottuk a magyar országos bajnokságon, ahol minden alkalommal a dobogó valamelyik fokán állt, összetettben pedig 3. helyen végzett, ami fantasztikus eredmény.

Kéri Jácint a rajt pillanataiban

Jácint élete a gokart

Mennyi időt vesz el Jácint idejéből a versenyekre készülés?

A gokart technikai sport. A legközelebbi versenypálya Kecskeméten van, de a gokartversenyzők nem edzenek minden nap a pályán, mégis erről szól az életük. Az erőnléti edzést itthon végzi a kisfiam, emellett tanul gépészetet, és telemetriával is foglalkozik. Az eredmények azt mutatják, hogy Jácint őstehetség. Rendelkezik azzal az ösztönnel és jó érzékkel, amivel nagyon hamar érzi az ideális kanyarodási ívet. Természetesen még sok tudást kell magába szívnia a következő évek során.

Kéri Jácintról videó is készült. Nézze meg, milyen eredményeket ért el eddig az ifjú sportoló

A gokartversenyeken milyen sebességgel hajtanak a gyerekek?

A kanyarokat 60-80 km/h sebességgel veszik be, a célegyenest pedig körülbelül 100-110 km/h sebességgel.

Kéri Jácint sikerének egyik titka, hogy ösztönösen jól veszi be a kanyarokat

A 10-12 éves gyerekek tisztában vannak azzal, hogy ez a sebesség milyen veszéllyel járhat?

Sajnos nincsenek tisztában. Mi, szülők minden verseny előtt imádkozunk, hogy gond nélkül menjen le a futam. Azt szoktam mondani, hogy egy éremhez legalább 3 dolog kell. Egy közepesen jó autó, egy tehetséges gyerek és a szerencse, mivel ez technikai sport. A gyorsaság komoly veszély a gokartban, de a kézilabdában vagy a fociban sokkal több a sérülés, mint az autósportban.

“Erőteljes adrenalinfröccs számunkra minden verseny, amióta komolyabb vizekre evezett Jácint.”

Vélekedik Kéri Jácint anyukája a versenyekről

Álmok

Milyen álmokat dédelget Jácint?

Forma-1-es pilóta szeretne lenni, a célja pedig, hogy az idei bajnokságot megnyerje, és kijusson a világbajnokságra, ami Bahrainben van, a Forma-1-es pálya mellett. Örülünk, hogy az iskolában is elismerik a teljesítményét, hiszen tavaly a Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola “kíváló sportoló” díját nyerte el az alsós évfolyamon. Jelenleg már a Széchenyi István Általános Iskola tanulója.

Kéri Jácint elnyerte a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola “kíváló sportoló” díját

Milyen anyagi terheket jelent önöknek ez a sportág?

Nem a szegény emberek sportja a gokart. Sok lemondással jár és anyagilag komoly terhekkel. Ezen a szinten önerőből működik. A sikerben az is benne van, hogy a férjem szereli Jácint autóját, aki rengeteg energiát tesz abba, hogy segítse a fia előrejutását.

A verseny véget ér a pályán, vagy otthon is erről szól Jácint élete?

A kisfiam egy Forma-1-es futam után nagyon sokszor reprodukálja a versenyt, lemodellezi. Nemrég a konyhánkban az egyik nagydíjat játszotta el vizes pályán, ahol majdnem hanyatt estem, mert fellocsolta az egész követ. Gyakran a matekleckéjét overálba öltözve bukósisakban a fején írja meg. Jácintot annyira behúzta ez a világ, hogy a mindennapjait ebben éli.

Aki szívesen támogatná a tehetséges sportolót, írjon nekünk a kapcsolat@dunakeszipost.hu e-mail címen, és segítünk a szülőkkel felvenni a kapcsolatot.

Kéri Jácint célja, hogy kijusson a gokart világbajnokságra
Előző cikkHétfőtől újra teljes vonalon jár a 3-as metró
Következő cikkCsoma Attila: Figyeljünk oda a dunakeszi művészekre – megnyílt a Tavaszi nyitány című kiállítás