Az év elején Dunakeszin valamennyi lakóingatlan-típus átlagára magas pozícióról indult. Bár az idő előrehaladtával változtak az árak, mostanra újra visszatértek a januári szintre. Kivételek persze mindig vannak, ez esetben pedig Dunakeszi családi házai képezik a kivételt, ahol még mindig emelkedőben vannak az átlagárak.

Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján Dunakeszin a családi házak átlagos négyzetméter ára egyre csak emelkedik. Az idei évben a növekvő tendenciájuk egyelőre töretlen. A 2020. január és szeptember közötti időszakot tekintve átlagosan 20 százalékot drágultak. Pontosabban a januári 480 ezer Ft/m²-es átlagáruk szeptemberre az 580 ezer Ft/m²-t érte el.

A lakások ára stagnál

Dunakeszi téglalakásainak átlagos négyzetméter árainak változásában kevesebb mozgolódást tapasztalhattunk. Ahogy az év elején, úgy szeptemberben is átlagosan 640 ezer forintért kínálták eladásra négyzetméterüket. A panellakásoknál év közben már voltak kisebb-nagyobb kilengések, de szeptemberi átlagáruk esetükben is visszatért az év eleji szintre, mely 520 ezer Ft/m² volt.

A koronavírus hatása

Ami a jövőt illeti, valószínűleg a családi házak átlagára továbbra is növekedni fog. Ezen ingatlantípusok ugyanis a koronavírusnak köszönhetően népszerűek lettek a vásárlók körében, mivel a karantén időszakát kis lakásokban töltők felértékelték a zöld övezet jelentőségét. A lakások átlagárai pedig várhatóan a jelenlegi árszínvonalon fognak maradni.

A többi település ára

Pest megyében az Ingatlannet.hu által vizsgált településeken változatos képet mutatnak az ingatlanpiaci átlagárak. Míg Budapesten a családi házak átlagára idén szeptemberben 550 ezer Ft/m²-t mutatott, addig Vácon 420 ezer Ft/m-t. A téglalakásaik közötti árkülönbség pedig még nagyobb, a főváros vezet 840 ezer Ft/m²-es átlagárával, Vác 550 ezer Ft/m²-es átlagárával szemben. Gödöllőn ugyanez a helyzet, mivel ingatlanpiaci átlagárai megegyeznek a Vácon látottakéval. Érden is sokkal kedvezőbbek az átlagos négyzetméter árak a vásárlók számára. Itt ugyanis a családi házak átlag 470 ezer forintos, a téglalakások pedig átlag 560 ezer forintos áron kerültek eladásra.

Dunakeszi drágább, mint Budapest

Idén szeptemberben voltak azonban az agglomerációban olyan települések is, ahol magasabb átlagáron lehetett ingatlanhoz jutni, mint Budapesten. Ilyen Dunakeszi, melyek családi házai négyzetméterenként átlagosan 30 ezer forinttal haladták meg a fővárosi szintet. Rajta kívül Szentendrén és Budaörsön is magasabb, 570-610 ezer Ft/m² volt a családi házak kínálati ára. Úgy tűnik, hogy a vizsgált települések egyike sem tudta megelőzni Budapestet a lakáspiacon. A fővárosi határhoz leginkább Budaörs téglalakásai közelítettek, melyek mindössze 10 ezer Ft/m²-rel volt lemaradva.

Az elvándorlás az új trend

A koronavírus nagyon sok változást hozott. Az ingatlanpiacon is megjelent egy új trend, mégpedig az elvándorlás. A budapesti családosok vagy leendő családosok inkább az agglomerációban keresik az otthonukat, a vidéki városokból pedig a kisebb települések felé történik az elmozdulás – derül ki az OTP Ingatlanpont összegzéséből. Bár sok esetben egy budapesti lakást az agglomerációban egy sokkal nagyobb és jobb állapotban lévő családi házra lehet cserélni, azért vannak olyan kivételek, mint például Dunakeszi.

Növekszik a Dunakeszin élők száma vagy sem

Miközben a közvélekedés az, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a Dunakeszin élő emberek száma, a választások idején közzétett választói lista nem ezt igazolja. Legalábbis látványos növekedésről nincs szó. 2019-ben 33650 választásra jogosult ember élt Dunakeszin, 5 évvel korábban ez a szám 33260 volt. Ezt jelentős emelkedésnek nem mondanánk. Ahol lényeges ugrás tapasztalható, az a 2006 és 2010 közötti időszak. Ekkor 5000-rel emelkedett a választásra jogosultak száma, azaz a 18 felettieké városunkban. A lakópark építési láz tehát alábbhagyott, és ennek a következménye lett a családi házak árainak emelkedése is, hiszen Dunakeszi még mindig vonzó település a fővárosban vagy a környéken élők számára.