Cserélni nem kell, drágább sem lesz, a hosszabb rendszámok felmenő rendszerben váltják majd a régieket.

Július elsejétől meghosszabbodnak az újonnan kiadott rendszámok Magyarországon. A hosszabb rendszámok az autóállomány cseréjével fokozatosan váltják fel a régieket.

A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belüli kifutása miatt július 1-jétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott hazai rendszámok – jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid közlekedési államtitkár. Posztjában kiemeli: a változás miatt nem kell táblát cserélniük az autótulajdonosoknak, a továbbiakban is használhatók maradnak.

A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket. Az intézkedés miatt tehát senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre. Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek.

Posztjában kifejti, hogy az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel. A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.”

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.

Előző cikk“Show must go on!”
Következő cikkPótolják az elmaradt térzenei koncerteket