A jó idő beköszöntével megkezdődnek a kerti munkák. Az ilyenkor felvetődő konfliktusok elkerülésére Dunakeszi önkormányzata rendeletben szabályozza az avar és kerti hulladék égetését a város határain belül.

autumn-527607_960_720

Ennek értelmében az avart és a kerti hulladékot elsősorban hasznosítással, komposztálással kell kezelni, amiről az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

Az avar-, és kertihulladék égetése közterületen, illetve a Barátság út, Fő út, Fillér utca és a Kiserdő utca által körülhatárolt területeken tilos. A tevékenységnek időben is korlátozzák. Tavasszal: március 1-től május 15-ig, ősszel: szeptember 15-től november 30-ig szerdánként és szombatonként égethető az avar. Viszont vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos, akkor is, ha az ünnep hétköznapra esik.

A kerti hulladék kizárólag szélcsendes időben, személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el. Az égetendő avart és a kerti hulladékot előzetesen ki kell szárítani, s az eltüzelése is csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Nagy mennyiségű nedves kerti hulladékot tilos elégetni, akárcsak benne műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, gyógyszermaradványt, vagy egyéb veszélyes hulladékot.