Június 15-től változik Dunakeszi tömegközlekedése. A járvány miatt annak bevezetése másfél hónapot csúszott, de most már nincs több akadály. A buszjáratok is jelentősen átalakulnak.

Gyökeresen megújítanák Dunakeszi buszközlekedését – írtuk még márciusban. Az eddigi körjáratok helyett csillagpontos rendszerre térnek át a városban. Ennek lényege, hogy egy adott vonalon A pontból B pontba nem hatalmas kerülőkkel, hanem célirányosan lehet eljutni. Június 15-től

rövidebb útvonalon, de jóval sűrűbben járnak, és főleg több útvonalon a buszok.

Ezzel segíteni akarják pl., az iskolába járást, csökkentve a városon belüli autóforgalmat. Napközben pedig gazdaságosabbá teszik a közlekedést. A kihasználatlan járatokat visszafogják.

Az önkormányzatnál a Post kérdésére akkor azt mondták: ez a csillagpontos közlekedési modell jobban hasonlít majd egy klasszikus tömegközlekedési rendszerre. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Dunakeszi Applikációban megtalálható valósidejű buszfigyelő szolgáltatás így valóban értelmet nyer, hiszen a csúcsidőszakban sűrűbben érkező járatokat már valóban érdemes követni.

Most közzétették az új menetrendet a város honlapján, amelyet nálunk megtalál. Beszél Somodi István is, aki azt mondta: Három nagy és egy kis busz közlekedik. A városüzemeltetési osztály vezetője részleteket is elárult. Ezek szerint a kis busz (2A) jár majd Dunakeszi-Alsónál, amely a méretének köszönhetően átfér az újpesti vasúti átjáró alatt, így egészen a 14-es villamos végállomásáig-és vissza szállítja az utasokat. Félórás köröket alakítottunk ki és ezáltal a lehető legnagyobb területet lefedjük a lehetőségeinkhez mérten.

A járatok útvonala:

 • 1-es járat: Dunakeszi Rév-Barátság útjának környéke – Dunakeszi Gyártelep (vasútállomás)
 • 2A járat: Dunakeszi Alsó – Budapest (Káposztásmegyer, 14-es villamos végállomása)
 • 2-es járat: Alagi lakópark – Fóti út – Toldi lakópark – Dunakeszi Nagyállomás (átszállási lehetőség a 2A buszra)
 • 3-as járat: Kossuth Lajos utca – Tóváros – Dunakeszi Gyártelep
 • 4-es és 5-ös busz: 10:00 óra után közlekednek, napközbeni járatok, itt már nem a vasútállomáshoz való közlekedés az elsődleges szempont.
 • 4-es járat: Révdűlő – lakótelep –Fő út – Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet – Dunakeszi Nagyállomás (átszállási lehetőség a többi járatra)
 • 5-ös járat: Alagi lakópark –  Toldi lakópark – Dunakeszi Nagyállomás (nagyobb kör, átszállási lehetőség)
 • 6-os járat az az 1-es járatnak a párja haza fele, azért mert aktuális forgalom figyelembevételével kicsit megváltozott útvonalon megy haza.
 • 7-es járat szombaton közlekedik
 • 8-as járat vasárnap és ünnepnapokon közlekedik.
 • A 7-es és 8-as járatnak megegyezik az útvonala, szombaton sűrűbben, vasárnap ritkábban jár.

Május végén arról is beszámoltunk, hogy új, igaz használt buszok érkeznek Dunakeszire.

Az üzemeltető Sportbusz Kft műszaki igazgatója, Kolozsvári Zoltán mutatta be nekünk az átlag 5 millióba kerülő használtan vásárolt járműveket. A Mercedes Citaról klímával felszereltek, három ajtósak és az első és második ajtónál is van a babakocsikat és a mozgáskorlátozottakat segítő rámpa.

A buszközlekedés továbbra is ingyenes Dunakeszin.