Dunakeszi Alsón a Gizella utcánál kivágtak egy erdőt. Ezt többen környezetkárosításnak gondolták, és hangosan tiltakoztak. A terület magánkézben van, a fakivágás jogszerű, sőt szükséges volt – legalábbis erről szól a dunakeszi jegyző dokumentuma.

Még kora ősszel lángolt fel a vita egy nagyméretű fakivágásról Alsón. Pontosabban az M0-as közelében, a Gizella utcától nem messze létezett egy erdőnek mondható fás rész. Ezt kezdték kitermelni. Dunakeszi főkertésze tájékoztatást kért az ügyben. Erre válaszolt hivatalos formában a jegyző. Eszerint a kérdéses rész 1994 óta magánterület, ráadásul mezőgazdasági besorolású, amelyet gondozni kell. A dokumentum szerint ez az elmúlt években elmaradt, és ezért alakult ki ez az erdősnek mondható terület. A tulajdonos, előzetes bejelentés alapján, ennek a rendezéséhez látott hozzá a területet pontosan kimérve.

A tájékoztatás szerint a Mogyoródi-patak mente már állami terület, így itt a “vízparti társulás megmarad”.

A kérdéses erdővágásról egyébként személyeskedésbe torkolló viták zajlottak a különböző dunakeszi közösségi csoportokban. Volt, akit nem hatott meg, hogy itt magánterületről van szó, és véteknek mondta a fakivágásokat. Mások, köztük Pethő Krisztián képviselő, az erdőgazdálkodás fogalmának megismerését ajánlotta a meglehetősen indulatos hozzászólók egyikének.

Molnár György jegyző válaszát itt olvashatja el:

A jegyzői indoklást elolvasva Gerner Péter, aki 2019-ben Dióssi Csaba kihívója volt a Facebook-posztunk alatt úgy vélte, hogy a jegyzői tájékoztatással együtt is a fakivágás sérti Dunakeszi 30/2015. (XI.04.) rendeletét a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról és azok jogkövetkezményeiről. Egész pontosan a 7.§ (a) pont vonatkozik azokra, akik “közterületen és magánterületen egy méter magasan mért 10 cm törzsátmérő feletti fás szárú növényeket a jegyző engedélye nélkül vág ki”.

Érdeklődünk az önkormányzatnál, hogy ez a jogszabály vonatkozik-e erre az esetre, hiszen maga a rendelet szövegkörnyezete inkább utal egy ház telkén végzet fakivágásra, mint egy mezőgazdasági művelésre szánt területen történő gazdálkodásra.

Amint hivatalos választ kapunk, azonnal közöljük.