Demeter Márta arról kérdezett, hogy milyen magyar érdeket szolgál a Dunakeszi Járműjavító orosz kézbe adása. A külügyminisztérium szerint, az egyiptomi szerződés a magyar vasúti járműgyártás valaha volt legnagyobb projektje.

A magyaroknak milyen hasznuk van a projektből – kérdezte a parlamentben Demeter Márta az LMP képviselője az képviselői kérdések idején. A politikus úgy fogalmazott az MTI beszámolója szerint: Az Egyiptomba szánt első vasúti kocsikat 2020 első negyedévében leszállítják, és kérdéses, hány kocsi készül Magyarországon, hány ember dolgozik a projekten, hány magyar munkahely jön létre.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: ez a magyar vasúti járműgyártás valaha volt legnagyobb projektje. A hitelszerződés aláírása az év végén várható, és legalább 50 százalék lesz a magyar származású termékek aránya a projektben, hiszen az Eximbank támogatásánál ez feltétel – magyarázta. Hozzátette: a legfontosabb, hogy a Dunakeszi Járműjavító a projekttel olyan piacokra juthat el, amelyekre más módon soha nem lenne lehetséges.