A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

“Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni” – mondta a kormányfő, hangsúlyozva: múlt héten az oktatási rendszer derekasan állta a próbát, és jók a remények, hogy ez ezen a héten sem változik meg.

A célzott, tömeges teszteléssel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: 47 ezren dolgoznak szociális intézményekben és 191 ezren oktatási intézményekben, és bár a tesztelés önkéntes, biztosan sokan fognak jelentkezni. Így annak érdekében, hogy a teszteket le tudják venni, kétezer egyetemi hallgatót is munkába állítottak – közölte.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az egyetemi informatikai rendszeren keresztül tájékoztatta az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatókat csütörtökön, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől egyetemenként két-két diákot rendelnek ki a gyorstesztelésekhez és a járvány elleni védekezéshez, többek között a tanárok teszteléséhez is. Az egyetemisták ezt gyakorlati tevékenységként is elszámoltathatják.

Közben a vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a tanácskozás után az állami médiával. Novák Katalin azt mondta, hogy a javaslat szerint az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint – a generációk közötti feszültség csökkentése érdekében – csak hétköznapokon és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma.

Közben bejelentették, hogy hétköznap 9-11 óra, hétvégén 8-10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak a boltokban.