„Hinta-palinta, szépen szól a pacsirta. Lökd meg pajtás a hintát, érjem el a pacsirtát!” – hallhatjuk nap, mint nap a városi játszótereken. Azt viszont már kevesebben tudják, mennyi előírás és minőségi munka vigyázza a gyerekek önfeledt játékát.

Playing_children

A régi idők „minden tér játszótér” elvével szemben ma már nagyon szigorúan szabályozzák az új játszóterek és parkok tervezését és kivitelezését a közterületeken. Rengeteg jogszabály értelmezése és komoly csapatmunka előz meg minden egyes átadót.

A játszótéri eszközök és azok telepítésére vonatkozó biztonságtechnikai követelményeket alapvetően két szabvány határozza meg, hogy minimalizálható legyen a lehetséges sérülések kockázata. De persze ezek sem bombabiztosak a gyermeki leleményességgel és kíváncsisággal szemben.

Lássunk néhány konkrét óvintézkedést, amelyeket az uniós előírások követelnek: a csúszdák végére lassító, a játékokra gumibevonatú ülések, a balesetveszélyes helyekre gumiszőnyeg kell. A játékokat két méteres körzetben homokággyal, vagy más, “esésbiztos” anyaggal kell körülvenni. Az ütéscsillapító talajok elsősorban a súlyos fejsérülések kivédését szolgálják, ezért 60 cm esésmagasság fölött tilos a kemény burkolatok alkalmazása. A lehetséges ütéscsillapító talajok közül a gyep, a fakéreg, folyami homok, gyöngykavics, illetve a gumilapok alkalmazása a leggyakoribb.

Ennek szellemében szigorú ütemezés mentén halad az új játszóudvarok telepítése és a régiek átépítése Dunakeszin. A város önkormányzata nem csupán az intézményi felújításokra fordított minden eddiginél nagyobb összeget az elmúlt  évben, de azok közvetlen környezetére is. Tavaly többek között három óvoda játszóterének teljes felújítása készült el és a munkálatok az idén is folytatódnak.

Kép: Wikimedia Commons

Előző cikkBeszámoló a Dunakeszi Rendőrkapitányság 2015. évi tevékenységéről
Következő cikkÍgy lehet jelentkezni a bölcsibe