A mai magyarérettségit követően, megkérdeztük a Dunakeszin érettségiző végzős diákokat, hogyan telt a vizsga, milyen körülmények között tudták megírni az írásbelit, kik vettek, vagy éppen nem vettek részt rajta, és mit gondolnak, hogyan sikerült nekik. 

Ne csoportosuljatok! – mondta egy diák, aki kilépve a Radnóti Miklós Gimnázium főbejáratán, levette maszkját, és elindult gyülekező társai felé. Természetes, hogy egy érettségi után, a diákok egymást megvárva, megbeszélik, kinek, hogyan sikerült az írásbeli. Viszont, láthatóan figyeltek a távolságtartásra beszélgetés közben, összesen egy elcsattanó csók miatt került közelebb egymáshoz két diák, ami érhető, hiszen senkinek sincs másfél méteres nyelve.

Az érettségi alkalmával mindenki maszkot viselt a tantermekben, a bent lévő, többnyire középkorú tanárok is. Kézfertőtlenítővel is készültek az osztálytermekbe lépőknek, a lehető legtávolabb ültették egymástól a diákokat. Megkérdeztük az érettségizőket, nem tudtak senkiről, aki visszalépett volna a mai megmérettetéstől, sőt, a legtöbben könnyűnek vélték a magyarérettségi feladatait, mint mondták: egyáltalán nem volt bonyolult a szöveges rész, és a fogalmazással is jól boldogultak.

Nem nézem meg a megoldást, de biztos sima (ügy) – mondta nevetve egy másik diák társainak. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy a Radnóti egy erős gimnázium, magas követelmények támaszt a diákjaival szemben, ami most megtérülni látszik a vizsgázók szemszögéből az érettségi alkalmával. A legtöbb diák Fekete István novelláját választotta az összehasonlító verselemzésessel szemben.  Egyszerűen azért, mert úgy gondolták, jobban lehet elemezni egy szöveges részt, mint kifejteni Arany János és Tóth Árpád költeményének az összehasonlítását.

Az izgulás az mindig megvan! – mesélték a diákok a vizsgáról. A körülmények most, a fiatalok szerint is érezhetően mások voltak, mint ahogy lenni szokott, vagyis ahogy azt elképzelték, hiszen a hangulat nem volt felszabadult, nem is lehetett senkihez szólni, talán ezért is esett jól nekik beszélgetni egymással az érettség végeztével az iskola előtt.

Holnap matek, meglátjuk az mennyire lesz nehéz a radnótisoknak.