Április 10-én Dióssi Csaba polgármester kollégáival együtt ellátogatott a VOKE József Attila Művelődési Házba, hogy a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub tagjainak a város működésével kapcsolatos kérdéseikre választ adjanak.

Zupka Sándor, a nyugdíjas klub vezetője köszöntötte a megjelenteket. Rövid beszámolójában elmondta, hogy a klub jelenleg 349 fővel működik. A nyugdíjas klub tagjai nagyon aktívak, ahol szükség van a segítségükre a városban, ott segítenek. A tagok közül 20 főnek tud a klub biztosítani kezdő számítógép-kezelői tanfolyamot. „Az önkormányzattal együttműködve a Gondosóra programot sikeresen megszerveztük a klubtagoknak, folyamatos segítséget kapnak ebben a témában. 80 fő tudja meglátogatni az épülő Dunakeszi Diáknegyedet. A városi köztisztasági napon kb. 30 fő vett részt a tagok között. Minden olyan programról tájékoztatjuk a nyugdíjasainkat, amelyek az egészségügyi és a személyi biztonságukat szolgálják. Hamarosan elkészülünk a 2024-es év második felének a programjával is. Van múltunk, célunk és jövőképünk is” – mondta köszöntő beszédében a klub vezetője.

Zupka Sándor, a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub elnöke

Dióssi Csaba polgármester gratulált a klub elnökének a nyugdíjas klub rendkívül eredményes működéséhez, mivel a nyugdíjas klub igazi városi büszkeségnek számít.

„Gyűjtjük dunakeszi érdekességeit, büszkeségeit, helyi értékeinket. A nyugdíjas klub mindenképpen idetartozik.

Sok segítséget kapunk a nyugdíjasainktól, legutóbb a diáknegyed bejárásán segítettek, továbbra is várjuk önöket ide, mert érdemes megnézi ezt a komoly beruházást a városban” – mondta a polgármester, aki bemutatta két új kollégáját, Nagyné Dr. Spiegelhalter Renáta jegyzőt és Keller Anikó aljegyzőt, a polgármesteri kabinet vezetőjét.

Dióssi Csaba polgármester válaszol a feltett kérdésekre

Terbe Józsefné, Csöpi néni, a klub örökös elnöke elmondta, hogy míg a korábbi években záporoztak a kérdések az éves beszámolón, mostanra annyit fejlődött a város, hogy úgy kellett összevadászni a kérdéseket. A klub tagjai pedig arra a kérdésre, hogy ki szerint a legjobb város Dunakeszi, egyszerre emelték a kezüket a magasba.

“Tegye fel a kezét, aki szerint a legjobb város Dunakeszi” – hangzott el a kérdés Zupka Sándor elnöktől

Kérdések és válaszok

A továbbiakban a polgármester válaszolt az előre megírt kérdésekre, ezekből szemezgettünk.

A dunakeszi Pennytől a járda nagy része nagyon rossz állapotban van. Mikor lesz összefüggő, jó járda ezen a részen?

Valóban, a Pennytől a régi temetőig nagyon rossz a járda. Ezt meg fogjuk csinálni. Van egy Fő út rehabilitációs programunk, ahol az összes elektromos kábelt a föld alá szeretnénk elrejteni, illetve ahol nincs megoldva a csapadékvíz-elvezetés, ezt megoldani. A város teljes szakaszán plusz parkolókat szeretnénk építeni, a járdákat pedig kijavítani, a zöldfelületeket intenzíven fenntartani. Idén a Bárdos Lajos Általános Iskolától a Magyarság Sportpályáig megcsináltuk a járdát, zöld sövénnyel fogjuk beültetni a Fő út melletti részt. A kérdésben szereplő járdaszakaszt elkészítjük a rehabilitációs program részeként – válaszolt a polgármester.

Mikor tudunk kerékpárral eljutni a Lidlhez, az Aldihoz és az Auchanhoz?

Jó hírem van, mert célegyenesben van ennek a megoldása. Van pályázati lehetőség a kerékpárút építésére a déli körforgalomtól az Auchanig, amely két ütemben fog megvalósulni. Most nyáron a Lidlhez vezető kerékpárút fog elkészülni, amely a közút mellett fog haladni. Később pedig a Lidltől az Auchanig elkészítjük a szervizutat, amely szintén alkalmas lesz a kerékpáros közlekedésre.

Az ország legnagyobb nyugdíjas klubja előtt minden évben beszámol Dióssi Csaba polgármester

 A régi temető előtti járdáról felszedett Keszi helységneveket tartalmazó köveket visszahelyezik-e?  

Igen, ezek a kövek visszakerülnek ugyanarra a járdaszakaszra, miután felújítjuk őket, illetve új köveket is gyártunk hozzá – hangsúlyozta Dióssi Csaba.

A korábban már kérelmezett, a gyengén látók és a vakok úttesten történő biztonságos átkelését segítő, hangjelzéssel működő közlekedési lámpák felszerelésére mikor kerül sor?

Az egész Fő út a Magyar Közút Nonprofit Kft. kezelésében van, tehát nem a város kezeli. Ezzel kapcsolatban már jeleztük, hogy a meglévő lámpák nyomógombjaival gondok vannak, illetve a hangjelzéssel ellátott szerkezet miatt is adtunk be igényt. Felajánlottuk a város anyagi támogatását is annak érdekében, hogy ez minél hamarabban elkészüljön. Reméljük, hogy mielőbb meg tudnak valósulni ezek a javítások, fejlesztések. – hangsúlyozta a polgármester.

Dunakeszi város életében voltak nehéz történelmi pillanatok, mint a vagonlakások ideje a XX. század első felében. Terveznek-e valamilyen emléket állítani ennek a korszaknak?

A művelődési ház épületét 1914-ben adták át. Nem művelődési házként, hanem hadikórházként funkcionált először. Sok vasutas jött ide dolgozni az elcsatolt területekről, nekik átmeneti szállást biztosítottak a Járműjavító területén lévő vagonlakásokban. Ebből az időszakból nekünk tárgyi emlékeink nincsenek, nem találtunk a helytörténeti gyűjteményben sem. 2026-ban lesz 100 éves a Dunakeszi Járműjavító, amelyre kiadunk egy kötetet, ebben megemlékezünk erről az időszakról is, illetve emléktáblát is helyezünk majd ki.

A Fóti és Kincsem utcában fenyőliget található, a kiszáradt egyedeket más fákkal pótolják. Miért nem fenyőkkel történik ezeknek a fáknak a pótlása?

A kérdést Dunakeszi főkertésze, Tóth Eszter válaszolta meg, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a feketefenyők nem őshonosok fák, amik, bár könnyen gyökeret eresztenek a meszes és tápanyagszegény talajokban, de az örökzöld betelepítése kiszorítja a tölgyeseket. A fenyők nem kedvelik az aszályos, csapadékszegényes éveket, ezért elszáradnak. Az erdészeti hatóság tanácsára a kiszáradt egyedeket eltávolították, és lombos fákkal helyettesítették. 15-20 fa dőlt ki az elmúlt években a Kincsem utcai fenyvesben, amit 40 db lombos fával pótoltak.

A fákat és zöldterületeket érintő kérdésekre Tóth Eszter főkertész válaszolt

A Dunakeszi állomás sétányon található korábbi ipari tanuló iskolaként működő épületnek eldőlt-e a sorsa? Mit terveznek az épülettel?

Régóta szeretnénk ezt az épületet az idősek szolgálatába állítani. Apartmanlakásokat tervezünk ebben az épületben a nyugdíjasoknak. Vannak előírások, hogy a kerekesszékes közlekedésnek is meg kell felelni. Ennek a tervezése folyik jelenleg. Saját forrásból nem tudjuk megvalósítani, támogatásra lesz szükségünk, reméljük, hogy tudunk erre szerezni forrást. – válaszolta meg a kérdést Dióssi Csaba.

Van-e lehetőség a Benedek Elek utca egyirányúsítására a nagy forgalom miatt?

Valóban a szűk utca mindkét irányában nagy a forgalom. Az új diáknegyed miatt meg fogjuk hosszabbítani a Hunyadi utcát, amely a kiserdő mögött bekanyarodik majd a diáknegyedhez. Ez fogja megoldani ezt a problémát.

Az Alagi temetőben lévő mosdók állapota kritikán aluli. Mikor várható a felújítása?

Nyertünk egy pályázatot a Közüzemi Kft. fűtőmérő épületének és a temető épületének a racionalizálására. A pályázat energetikai felújítást támogat, de egyúttal ennek a mosdónak a felújítását is elvégezzük. A pályázatot már elnyertük, és elkezdtük a munkálatokat. Hamarosan, még az idén orvosoljuk ezt a problémát – válaszolta a polgármester, aki a személyesen feltett kérdésekre is szívesen felelt.

Mi a helyzet a lakótelepi piaccal?

A Barátság útján lévő piaccal kapcsolatos kérdésre a polgármester elmondta, hogy a piac tetejét már 10 évvel ezelőtt lebontották, mert veszélyessé vált. A piac mellett lévő üzletek egy részét az önkormányzat megvásárolta, de nem mindenki adta el. Jelenleg több mint a fele már a város tulajdonában van a piacnak.  Miután a város építési szabályzatába bekerült, hogy piacot szeretne itt az önkormányzat, elindulhatnak a kisajátítások, amelynek a feltétele, hogy a képviselő-testület erről döntést hozzon, hangsúlyozta a polgármester, aki reméli, hogy az önkormányzatnak sikerül megegyezni az ottani tulajdonosokkal.

Előző cikkIsten éltesse Teréz nénit 90. születésnapja alkalmából!
Következő cikkMutassuk meg, hogy Dunakeszin vannak a legjobb sulik!