A karácsony kihagyhatatlan eleme a bejgli. Van, aki szerint a repedt tetejű az igazi, van, aki az esztétikumra megy, és akkor már az örökös töltelékvitáról nem is beszéltünk. Olivér kollégánk betért néhány helyre, hol felmérje a bejgli árakat a városban. A hagyományos bejgli mellett igazi különlegességekre is talált.

Szerény véleményem szerint, mára már többségbe kerültek azok, akik nem otthon készítik a bejglit, hanem inkább elvégeztetik szakértőbb kezekkel a “piszkos munkát”. A városban persze nem nehéz jó bejglihez hozzájutni, de hogy pontosan hol, mit és mennyiért, azt most megnéztük a dunakeszi bejgli körképben.

Elsőként a legegyszerűbbel kezdeném, Mézi rétes boltjával. Talán senkinek nem kell bemutatni a nagy állomás melletti aprócska rétesboltot. Bár a karácsonyi szezonban náluk is kapható bejgli, érkezésemre már minden kapacitásuk megtelt. Több rendelést nem tudnak teljesíteni. Sajnálom, mert amilyen kívánatosak ott a rétesek, a bejgli is biztos nagyon finom.

Következő állomásom a Kun Cukrászműhely volt a Fő úton. A bűbájos kis cukrászdában a bejgli slágertermék ilyenkor, és abszolút érthető a vásárlók lelkesedése, hiszen a Kun töltött tekercsei szemet gyönyörködtetően szépek. Az ízvariációknál szinte mindent meg lehet találni, a tradicionális diós-mákos tengelytől egészen a gesztenyés, zserbós, marcipános, vagy flódnis bejgliig. Ezek a félkilós sütemények 3000-3600 Ft közötti áron alakulnak a töltelék függvényében. A Kun Cukrászdába bejgliért betérőknek a zserbós a legnagyobb kedvenc. Ezt érdemes vinni, ha valaki innen szeretné beszerezni az ünnepi falatot.

23-án is nyitva vannak, és azoknak is, akik az utolsó pillanatra hagynák a bejglibeszerzést, készülnek készlettel, legfeljebb a zserbósról már lecsúsznak.

Érdemes tehát sietni, akár a rendeléssel, akár a személyes vásárlással.

Aki mentes bejglit szeretne, iparkodnia kell

Ha valakinek a szervezete különböző érzékenységek miatt már ősrégen, vagy esetleg soha nem látott autentikus karácsonyi bejglit, az a Fóti út fele vegye az irányt a város mindenmentes Fit&Sweet cukrászdájába. A cukor-, glutén- és tejmentes finomságok mellett a vegánoknak és a paleo diétásoknak is készítenek bejglit. A titok a tészta összetételében van. Barna rizsliszt, kölesliszt, de akár mandula- vagy szezámliszt is megjelenik a készítés során. A töltelékeket mindegyik verzióban egyaránt lehet variálni, itt is a tradicionális ízek mellett megjelennek az extrábbak is, mint a gesztenyés, a zserbós vagy a pisztáciás.

Paleo bejgli is kapható Dunakeszin, a Fit&Sweet Cukrászdában

Az árak tekintetében – nem meglepő módon – nem lehet a többiekkel összehasonlítani, hiszen aki mentesen étkezik, az tudja, hogy a minőségi alapanyagok sokszor kétszer, háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományosak. Ha így nézi az ember, az 5300-5800 Ft közötti árképzés kifejezetten kedvezően hangzik, pláne, ha az ember nem a sima bejglikkel, hanem az otthon készült mentes bejgli bekerülési költségével veti össze. (Arról nem is beszélve, hogy az alapanyagok miatt otthon elkészíteni igencsak nagy szenvedés.) Persze ez az árazás a kanyarban sincs a Lidl, Aldi 1000-1500 Ft-os nagyipari bejgli áraihoz képest, de azokat inkább csak azoknak ajánlanám, akik nem megenni szeretnék, csupán elmaradhatatlan asztaldíszként gondolnak a süteményre.

A mentes bejgliket gyorsan kell megrendelni, hiszen a Fit&Sweet december 15-ig veszi fel a rendeléseket. Ha valaki ezt mégis elszalasztja, még van sansza december 23-ig személyesen is odaérni, de az ízvariációk tekintetében nagyon beszűkülnek a lehetőségei, így érdemes még gyorsan kapkodni.

Ha valami különlegesre vágyik, kóstolja meg a bejglis macaront

Utolsó állomásom a Dalvador Cukrászda volt, ahova tagadhatatlanul kötnek érzelmi szálak. A művészetkedvelő kis cukrászda nem viszi túlzásba a variációkat, a standard diós és mákos mellett gesztenyés bejglit lehet náluk beszerezni. A Dalvador piaci előnye a többiekkel szemben a türelem, hiszen itt december 20-ig lehet leadni a rendelést. Szintén jó hírrel lehet szolgálni az utolsó napon feleszmélőknek is, hiszen a Dalvador december 24-én 9-12 óra között is várja a feledékeny vásárlókat.

Ha valaki esetleg valami szuper különleges dologgal is meglepné a karácsonyi vendégsereget, a macaronjairól híres cukrászdában diós bejglis és mákos bejglis macaron is kapható.

Véleményem szerint ilyen finom macaronokat még Budapesten is nehezen találna, pláne ilyen jó árakon. Ami az árképzést illeti, a Dalvadorban az alapízek 3000 Ft, a gesztenyés pedig 3200 Ft, természetesen egy félkilós tekercsre értve. 

Előző cikkMutatjuk, meddig tud a karácsonyi szünetre könyvet kölcsönözni magának
Következő cikkKaláka karácsonyi koncert a Szent Mihály-templomban