Lassan két hete az igazán rászorultaknak hétköznapokon nem kell aggódjanak a napi betevőjük miatt. Dunakeszi központjában, az Iskola utcában ugyanis megnyílt a népkonyha és ezt bárki igénybe veheti. Pénteken a polgármester is megnézte az intézményt.
Paradicsomos káposzta és sült virsli – ez volt a mai menü a népkonyhán. Gyermekkorom emlékei elevenedtek fel, ezt az ételt nem annyira kedveltem. A csütörtöki pusztapörkölt, kovászos uborkával és kenyérrel azonban már jöhetett volna. A lényeg, hogy a heti étlapot átnézve megállapította,, hogy egészen változatosan főznek az Iskola utcai népkonyhán. Egyelőre még sok embernek jelent ez a napi egy tál étel biztonságot. Azt, hogy nem kell éhesen vagy egészségtelen ételtől némileg eltelve lefeküdni.
A népkonyha megnyitásáig hosszú út vezetett, hiszen 2014-ben merült fel a gondolat, hogy érdemes lenne népkonyhai szolgáltatási is indítani a Humán Szolgáltató Központ keretein belül. A központ akkori vezetőjének ötletét pártolta a polgármester, Dióssi Csaba és elkezdték az előzetes előkészületeket. 2015 őszére engedélyezték a szakhatóságok a szolgáltatást és a működési engedélykérelem után most vált valósággá az elképzelés.
A népkonyha lényege, hogy egy főre jutó napi egy tál meleg ételt osztanak hétköznaponként azoknak a dunakeszieknek, akik olyan szociális helyzetben vannak, hogy ezt segítségként élik meg. Ahogy Szabóné Ónodi Valéria, az Önkormányzat Humán Szolgáltató Központjának a vezetője mondja, lehet nyugdíjas, nehéz helyzetben lévő nagycsaládos, egyedülálló szülő vagy bárki, aki úgy ítéli meg saját helyzetét.
Naponta 100 adagot főznek, amelyből 25-öt a hajléktalanok nappali melegedőjébe visznek, 75 adagot pedig az Iskola utca 8 alatt osztanak szét. Aki akarja helyben is megeheti az ebédet, de sokan magukkal viszik a lezárt adagokat. Ebédre és vacsorára is jut belőle.
Pénteken Dióssi Csaba a város polgármestere is ellátogatott a népkonyhára. Mint elmondta az anyagi terheket megosztják az állammal. Megkapják a szétosztott ételek árát, de az önkormányzat biztosítja a helységet és a személyzetet.
Szabóné Ónodi Valéria , az Önkormányzat Humán Szolgáltató Központjának vezetője kiemelte , hogy az eddigi tapasztalatok nagyon jók, az ételek minőségével elégedettek az emberek. A fél 2 körül már alig marad étel. A környező lakótelepen is terjed a híre. Éppen ezért már azon gondolkodnak, hogy miképpen lehetne emelni a napi 100 adagot, úgy tűnik szükség lesz rá.