Emlékhangversenyt rendeznek a VOKE József Attila Művelődési Központban az 1956-os forradalom emlékére, ahol Beethoven egy ismert műve is felcsendül. Nem is véletlenül.

A VOKE József Attila Művelődési Központba várják egy szép és ingyenes koncertre azokat, akik egyrészt szeretik a komolyzenét, másrészt pedig közösen emlékeznének 1956 eseményeire. 2017. március 20-án hétfőn, 19 órától hallgatható meg Ludwig van Beethoven Egmont-nyitánya.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=Le9FX-npA7M[/youtube]

Tudják, mi is az apropója annak, hogy ez a mű időről időre 1956 kapcsán felcsendül? A mű témája az egyik, amelyik választ adhatna a kérdésre. Beethoven ugyanis felkérésre írta ezt a darabot, amit Goethe Egmont című darabjához szerzett eredetileg. A történet szerint Egmont szembeszáll a népét elnyomó II. Fülöp spanyol királlyal, amiért később lefejezik. Ám nem ez az ok, amiért szinte összeforrt a darab a forradalommal, hiszen amikor 1956-ban elsőként felcsendültek ennek a mű dallamai a rádióban, még nem tudhatták a forradalmárok, hogy közülük is sokaknak a sorsa a fájdalmas megtorlás lesz. Ennek ellenére

a forradalom kitörése után sokszor hangzott el ez a darab a rádióban.

Akkoriban azonban azért vált kulcsfontosságúvá ez a zenei mű, mert 1956. október 23-án este a rádió épületénél a harcok miatt lehetetlenné vált az adás elkészítése, ezért a Parlament épületében ideiglenes stúdiót rendeztek be. Az alkalmi stúdióba a rádió épületéből átvittek néhány hanglemezt, és amikor nem a legfrissebb közleményeket és a híradásokat adták, akkor azt a néhány lemezt cserélgetve töltötték ki az adásidőt. Több ismert dal közül a leggyakrabban az Egmont-nyitány hangzott el, így ez a mű a hallgatókban gyakorlatilag összeforrt a forradalommal.

Ludwig van Beethoven Egmont-nyitánya mellett az emlékhangversenyen elhangzik G. B. Pergolesi Stabat Mater című darabja is, melyet a tragikusan, mindössze 26 évesen elhunyt zeneszerző a legenda szerint éppen a halála napján fejezett be, 1736. március 16-án.

Fellépnek: Mondok Ivett, Gaál-Wéber Ildikó, Canzonetta Nőikar, a Váci Szimfonikus Zenekar, a Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus, valamint a Gandeamus Kórus is. A programra a belépés ingyenes.

56-oskoncert_plakat

Előző cikkÖtmillió forint büszkeségpontra
Következő cikkMéltó környezet a hadisíroknak