Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően köszöntötték a színes diplomásokat, az országos elismerésben részesülő tanárokat, óvónőket, valamint átadták az Év pedagógusa elismeréseket, amelyet idén Vargáné Komáromi Ágnes, Hoványné Martikán Erika és Kaszásné Kovács Gabriella vehették át.

A COVID-járvány alatt, mint a legtöbb eseményt, a városi pedagógusnapot sem lehetett megtartani, de idén már nem volt akadály, így a VOKE József Attila Művelődési Központban az önkormányzat és a tankerület közösen köszöntötte a dunakeszi pedagógusokat.

Az ünnepséget az EtvieDanse táncegyüttes műsora nyitotta meg. Nagy Márta, a csoportok művészeti vezetője az általa összeállított műsorról így nyilatkozott: „A virágot a napfény bontja ki, az emberi lelket a szeretet.” E kortalan gondolat jegyében, melyet nem kezd ki sem háború, sem járvány, született meg az EtvieDanse Táncegyüttes ünnepi műsora.

A Himnuszt követően elsőként Dióssi Csaba köszöntötte a megjelenteket, aki rögtön az elején kiemelte, hogy az EtvieDanse lenyűgöző műsorát látva nagyon büszke arra, hogy ilyen fantasztikus tánccsoportja van városunknak.

Beszédében elmondta, hogy a városban élők szemszögéből a legfontosabb szolgáltatás a pedagógiai munka, hiszen hároméves kortól a felnőtté válásig a gyermekeinket bízzuk rájuk. Elmondta, hogy a pedagógusok legalább annyit tesznek hozzá egy gyermek fejlődéséhez, mint a szülők. Saját tapasztalata, hogy egy-egy tanár személyisége mennyire meghatározó tud lenni a pályaválasztásban és az életszemléletben egyaránt.

Kifejtette, hogy az elmúlt 12 évben a legtöbb állami és önkormányzati fejlesztés az oktatási-nevelési intézmények terén volt.

Polgármesterként annak idején először azzal kerestek meg az itt élők, hogy valahogy intézzünk óvodai férőhelyet a gyereküknek, mára ez megoldódott. Csak egy iskolánk van, ami komoly felújításra szorul, de ezen is dolgozunk a tankerülettel közösen. Elindult Magyarország legnagyobb oktatási beruházása, a Dunakeszi Diáknegyed építése, ahol 46 osztályban, 1500 diák tanulhat majd kiemelkedő színvonalon.” Hozzátette, hogy a beruházások az óvónők, a tanárok munkája nélkül semmit sem érnének. Az önkormányzat nyugodtan vágott bele minden beruházásba, mert tudták, hogy itt olyan pedagógusi stáb van, akik ezt meg tudják tölteni tartalommal, a legmagasabb színvonalon végzik majd a munkát és mindig lehet rájuk számítani.

(A Dunakeszi Diáknegyedben, bár évek múlva lesz kész, az oktatás már ősztől elkezdődik, erről bővebben ITT írunk)

Ezt követően Szabóné Ónodi Valéria, a DÓHSZK igazgatója mondta el ünnepi beszédét. Kihangsúlyozta, hogy „bár a hétköznapok során a pedagógust gyakran a tanítóval és a tanárral azonosítják, megfeledkezve az óvodapedagógusról, jól látható, hogy a legösszetettebb, minden területre kiterjedő, az egész személyiség fejlődésére hosszútávon kiható pedagógiai munka az óvodában folyik.”

Beszélt a COVID-járvány okozta kihívásokról, mind a szülők, mind a gyerekek, mind pedig az óvónők szemszögéből. Kiemelte, hogy azok az óvodai dolgozók, akik épp nem az ügyeletben dolgoztak a pandémia idején, azok az orvosok munkáját, az oltópontok működését segítették adminisztratív munkával, telefonálással, betegirányítással.

Beszédét Németh László szavaival zárta: „Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csendben csiszoljam kristályba!”

Végül Szabóné Forgács Gabriella, tankerületi igazgató mondta el köszöntőjét.

Az igazgató asszony visszaemlékezett az elmúlt két évre, amikor az intézményeken belül is csak szűk körben, alternatív megoldásokkal lehetett bármilyen összejövetelt megtartani. Mint mondta, „nehéz időszakon vagyunk túl, de véleményem szerint nem is ez volt a legrosszabb, hiszen a betegségek, a magány, a gyász, a félelem, az anyagi nehézségek és a háború még nehezebbé tették, teszik ezt az időszakot. Hiába próbálja valaki ezt kizárni, az okostelefonokon akkor is szembejön velünk.” Szerinte nehéz meglátni, meghallani, kommunikálni a pozitív dolgokat, mert a média működési alapelve, hogy a negatív hír mindig hangosabb.

Igen, nehéz a pedagógusi pálya, több megbecsülés járna, de sok szépsége is van. A valódi érték, a legnagyobb pozitívum, a legnagyobb elismerés nem itt van, hanem az óvodában, az iskolában, a vizsgáló szobában, a fejlesztő szobában. Ez pedig a gyermek. A legszebb formálni való anyag. Ha a gyermek áll a pedagógia központjába, akkor sok minden a helyére tud kerülni.”

Örömét fejezte ki, hogy folyamatosak a fejlesztések, új iskolai programok indulnak, mint például az Úszó Nemzet Program. Gondolatait azzal zárta, hogy nagy dolog, hogy végre újra látják a gyerekek mosolyát, mert nem kell maszkot hordani, és az is, hogy itt, Dunakeszin meg vannak becsülve a pedagógusok.

A hagyományoknak megfelelően itt adták át a kitüntetéseket, elismeréseket.

Miniszteri elismerő oklevélben részesült:

Harmos Ildikó, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium angol és német nyelv, és irodalomszakos tanára.

Kárpáti Zoltán földrajz-történelem szakos középiskolai tanár, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium intézményvezető-helyettese, aki a tanév végén nyugdíjba vonul.

A Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nemzetiségi és nyelvi munkaközössége.

Polgármesteri elismerő oklevélben részesült:

Komáromi Marianna, aki a Meseház Tagóvoda óvodapedagógusa. Szakmájához és első munkahelyéhez, intézményéhez való hűsége rendkívüli. 40 évvel ezelőtt, 18 évesen kezdte óvodai nevelőmunkáját Dunakeszin, a Piros Óvodában. Talán onnan ment volna nyugdíjba is, ha 2014-ben a Piros Óvoda tagóvodájában – a Meseházban – nem lett volna szükség tapasztalt, szakmáját példaértékűen művelő óvodapedagógusra.

Nyugdíjba vonulásuk alkalmából Bereczné Csillag Mária és Szalay Erzsébet, a Radnóti Miklós Gimnázium tanárai tankerületi elismerő oklevelet vehettek át.

Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesültek:

Bodnárné Mócsán Éva, a Dunakeszi Szent István Általános Iskola pedagógusa

Balaskó Anikó, a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa

Makkainé File Edit, a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa

Az oktatás érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként az állami pedagógusnapi ünnepség keretében Trefort Ágoston-díjat vehetett át Baldesweiler Judit Mónika és Horváth Tibor, a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusai.

Színes diplomát vehetett át Kerezsi Andrásné, arany fokozat, Kollár Albinné, arany fokozat, Kovács Magdolna, arany fokozat, Németh Józsefné, arany fokozat, Ráczné Hornos Irén, arany fokozat, Czirják Emma gyémánt fokozat, Terbe Józsefné, vas fokozat, Végh Imréné, vas fokozat, Bisztriánszky Jánosné, vas fokozat.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői idén is átadták a Lenau-díjat, ezúttal Vasvári Katalin vehette át az elismerést.

Az Év pedagógusa díjat idén Vargáné Komáromi Ágnes, Hoványné Martikán Erika és Kaszásné Kovács Gabriella vehették át.

Komáromi Ágnes a Meseház tagóvoda óvodapedagógusa. Az óvoda megnyitása óta, 2014-től végzi Dunakeszin lelkiismeretes nevelőmunkáját. 44 éve dolgozik a pályán pedagógusként.

Hoványné Martikán Erika magyar-történelem szakos tanár, több mint három évtizede meghatározó személyisége a Bárdos Lajos Általános Iskolának.

Kaszásné Kovács Gabriella tanító, német szakos nyelvtanár, kimagasló munkát végez a Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiség Általános Iskola nemzetiségi oktatásában.

(A három Év pedagógusa kitüntetettről külön-külön is jelentetünk meg anyagot)

Az ünnepség vacsorával és kötetlen beszélgetéssel ért véget, minden kitüntetettnek gratulálunk!

Az ünnepségen készült képeket nézze végig galériánkban:

Előző cikkSzeptembertől indul az új gimnáziumi oktatás
Következő cikkKoszorúzás a nemzeti összetartozás napja alkalmából