Megérkezett az első 14 klimatizált harmadosztályú vasúti kocsi Egyiptomba. A sivatagban is használható járművek javarészt Dunakeszin készülnek.

Összesen 1300 vasúti kocsit adott el az Egyiptomi Nemzeti Vasutak számára az orosz Transmasholding. Ahogy arról már többször írt a Post, az orosz cég egymilliárdos szerződés keretében szállítja a kocsikat. A járművek jelentős részét Dunakeszin gyártják.

A teljes projekt finanszírozásáról 2019 decemberében állapodott meg az orosz Transmasholding és magyar leányvállalata, a TMH Hungary, valamint partnere, a Magyar Vagon Zrt., illetve az Eximbank. A kocsik tényleges gyártása 2020 májusában kezdődött meg a TMH oroszországi, tveri üzemében. A TMH által 2020 júniusában felvásárolt Dunakeszi Járműjavítóban elkezdődött a klímás, harmadosztályú járművek sorozatgyártása.

Az ENR eddig összesen 496 kocsit, vagyis a teljes megrendelés 38 százalékát vehette át. A teljes flottával a vasúttársaság lecseréli személykocsiflottájának több mint egyharmadát – írja a Magyar Nemzet.

A légkondicionálóval felszerelt vagonok közül ötszázat harmad-, száznyolcvanat másod-, kilencvenet elsőosztályú kivitelben, harmincat pedig étkezőkocsiként gyárt le a Transzmasholding. Az étkezőket leszámítva szinte mindegyik kocsit Dunakeszin gyártják.

Előző cikkAz M3-as felől nehéz megközelíteni Budapestet
Következő cikkA rendőrség cáfolt egy elterjedt közvélekedést a családirtás ügyében