Lakatos Krisztiánnal beszélgettünk, a Hankai sajtműhely marketingesével, aki elmondta nekünk, hogy már évek óta visszajáró kiállítók a Dunakeszi Feszten. Rengeteg finom sajtot kóstoltunk, sőt a sajtkészítés praktikáiba is beavatott Krisztián.

DSC_0753

A Dunakeszi Feszt minden évben megmozgatja a várost, s itt találkozhatnak kedvenc termelőikkel, akikkel közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot. Sok dunakeszi lakó közvetlenül, a fesztivál idején kívül is felkeresi a Hankai sajtműhelyt, olyannyira kedvelt a termék a helyiek körében.

A portékában fellelhetők kézműves tehén- és kecsketejből készült sajtok. Nagyon sok egyedi ízvilágú termékre bukkanunk, ha végignézzük a felhozatalt. A maga nemében igen szélsőséges a kínálat: akad egyéves érlelésű, félkemény tehénsajt, hét hónapos kecskesajt, petrezselymes-fokhagymás töltött parenyica, magyaros friss gomolya, ami szintén egy egyedi fűszerezésű sajt (petrezselyem, lila hagyma, chili), füstölt sajtgolyó, füstölt gomolya érlelve, parenyica, rakott sajt, mindenféle finomság.

És, hogy mi  jó sajt titka?

“A jó sajt úgy születik, hogy a sajtkészítő meri a saját stílusa alapján újragondolni a stabil sajtkészítési alapokat, és ezáltal valami olyat alkot, ami egy picit más, mint a megszokott, így egy picit  kizökkenti a vásárlókat a hétköznapokból, és akár egy olyan ízélményt okoz, amit utána keresni fognak a következő alkalommal is. “

Aki teheti, menjen ki a fesztiválra, és kóstolja meg az összes sajtot! Megéri!

DSC_0754

Előző cikkMa veszi kezdetét a Dunakeszi Feszt!
Következő cikkHugyecz méhészet – A dunakesziek kedvenc mézei a Dunakeszi Feszten