A kültéri egységeket elsősorban olyan helyre kell elhelyezni, ahol a közterületről nem látszanak, az utcafronti homlokzat védett ilyen szempontból, az oldalsó homlokzatokra már takartan (növényzettel, kerítéssel, egyéb épületrésszel) el lehet helyezni. Erről is szól Dunakeszi településképi rendelete a klímákkal kapcsolatban.  Passa Gábor főépítész intelmei.

Ismét szabályzozta a város a klímák elhelyzését. Ennek apropóján fordultunk a város főépítészéhez, hogy adjon eligazítást azoknak, akik most szereltetnének fel ilyen berendezésket.

Íme Passa Gábor írása a Postnak: Azzal kezdeném, hogy az építési tevékenységek onnantól kezdve, hogy azok a közterületről látszanak, már közügynek is számítanak. Aki ilyen módon befolyásolja az utca, a város képét, akaratlanul is bizonyítványt állít ki az egész közösségről. Azt szoktam mondani azoknak, akik a határokat igyekeznek tágítani egy kitalált beruházás minden áron történő megvalósítása érdekében, hogy képzelje el, hogy az utcájában, a településén mindenki ilyen módon jár el. Hiszen ha valakinek valamit engedünk és az egyéb előírások nem tiltják, másnak mi alapján mondjuk, hogy ne tegye. Ezek közé tartozik a ház előtti közterület leburkolása, a csapadékgyűjtő árok betemetése, a fás szárú növényzet kiirtása, és a klíma kültéri egységek elhelyezése.

Dunakeszi önkormányzata régóta szabályozza ez utóbbi elhelyezhetőségét. Már a 2006-os helyi építési szabályzat is tiltotta az utcafronti homlokzaton bizonyos technológiai létesítmények, többek között a kültéri egységek elhelyezését. Ezt a szabályozást vette át a 2012-es, majd a 2018-as rendelet is. A beépítési paraméterek és megjelenések szabályozásának szétválasztásával ez ugyan átkerült a településképi rendeletbe, de ez ugyanúgy betartandó előírásokat tartalmaz az építésekkel kapcsolatban.

Nagyon javaslom a településkép védelméről szóló 17/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelet (a linket nyissa meg, fölülről a 10. dokumentum az) áttanulmányozását azok számára, akik az épületük megjelenését meg kívánják változtatni. Ebben szerepel ugyanis azon tevékenységek listája, amelyekre ha nem is kell építési engedélyt kérni, településképi bejelentés nélkül nem végezhetők. Ezek között esetenként meglepő tételek szerepelhetnek, ezért ajánlom mindenkinek, hogy építés előtt tájékozódjon, hiszen a jogszabály nem ismerete ugye nem mentesít… Magyarul, vannak olyan építési tevékenységek, amelyekre építési engedélyt ugyan nem kell kérni, de településképi eljárást le kell folytatni az építés megkezdése előtt. Ekkor csak abban az esetben lehet megkezdeni az építést, ha feltétellel, vagy anélkül az építési tevékenység tudomásul van véve.

Visszatérve a klíma egységek ügyére, az elmúlt nyarak, a hőhullámok egyre több klíma felszerelését eredményezik és elértük azt a pontot, hogy vagy tudatosítjuk az elhelyezés feltételeit és a rendezett állapot irányába teszünk egy lépést, vagy a közeljövőben oly mértékig elszaporodnak a kültéri egységek, ahonnan már nehéz lesz a visszaút.

Ezért szeretném felhívni minden dunakeszi polgárnak a figyelmét, hogy a saját portáján legyen kedves körülnézni, és a kültéri egységek szabályos elhelyezéséről gondoskodjon.

A kültéri egységeket elsősorban olyan helyre kell elhelyezni, ahol a közterületről nem látszanak, az utcafronti homlokzat védett ilyen szempontból, az oldalsó homlokzatokra már takartan (növényzettel, kerítéssel, egyéb épületrésszel) el lehet helyezni. Azon társasházak, illetve a házgyári épületek tekintetében, ahol épültek olyan lakások, amelyeknek csak utcafronti homlokzatuk van, ezen kívül erkéllyel sem rendelkeznek, ahova takartan el lehet helyezni, a társasházi közös képviselőin keresztül meg lesz határozva az a mód, ahogy rendezetten lehetőség lesz a kültéri egységek elhelyezésére.

Előző cikkEgy falat kenyér – megvan a második győzelem
Következő cikkKezelhető honlapot kapott a közüzemi kft.