Mi vár azokra, akik mondjuk külföldről hazatérve karanténba kerülnek? Először is, ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. Másodszor a tünetmentes illető 2 hétig köteles az otthonában maradni. Íme a részletek.

Ami a legfontosabb, hogy köteles az otthona ajtajára kitenni egy piros matricát, amely, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Ami a legfontosabb, hogy  karanténban lévő ember nem hagyhatja el a lakását, másokkal csak szigorú szabályok szerint érintkezhet.

  • A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el.
  • Otthonában vendéget nem fogadhat.
  • Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.
  • Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal, ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.
  • Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
  • Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.

Egyelőre az nem világos, ha egy adott telken több ház vagy házrész áll, vagy az adott házon belül jól elkülöníthető lakrész van, akkor mi a teendő. Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.

Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Aki járvány idején az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi, bűncselekményt követ el.