Az MVM-nél kell bediktálni a vasárnapi óraállást, hogy tiszta lappal indíthassa az augusztus 1-jétől kezdődő új rezsiszámítási időszakot. Korábban augusztus 5-ig volt erre lehetőség, most azonban közleményükben augusztus 15ig hosszabbították meg a határidőt. Ha elmulasztja, utána tízezreket bukhat.

A Portfolio beszámolója szerint, ha a fogyasztó nem diktálja be a vasárnapi óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy akár tíz-, vagy százezrekkel magasabb számlát küldjön ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés. Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-ei óraállás bediktálása, főleg akkor, ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Egy évi 2400 köbméter gázt fogyasztó háztartásban például könnyen 2600 köbméterre is emelkedhetett az eddigi fogyasztás – érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, hogy ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés érvényes időszakában fogyasztották el.

Az MVM diktálás híján a fogyasztási jelleggörbe alapján becsüli meg a fogyasztást, oldalukon részletesen elmagyarázzák, hogyan működik. „A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy a felhasználó az adott év során milyen napi, havi eloszlásban használja fel a gázt” – írják. A becslés azonban pontatlan lehet: a Portfolio számításai szerint akár 220 köbméterrel is elcsúszhat, ami 142 ezer forint többletkiadást jelent egy családnak az éves összesítésnél.

A mérőállást augusztus 5-éig lehet bediktálni az MVM-nek, diktálási időszaktól függetlenül.

A legegyszerűbb az online diktálás, a gázóra állását itt lehet regisztráció nélkül is rögzíteni. A villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán van egy eligazítás, attól függően, hogy ki milyen szolgáltatónál volt korábban, volt ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek például itt.

Előző cikkNagyszerű darabbal indult a nyári színház
Következő cikkElindult a termek kialakítása az új gimnázium két osztálya számára