Sokan idegenkednek a súlyzós edzésektől, mondván „Túl nagy leszek”, „Nem szeretnék nagy izmokat”… Pedig a súlyzós edzés nem csak erről szól, hiszen segít például a zsírégetésben is, valamint több pozitív élettani hatása is van.

fitten_01
A súlyzós edzések pozitív hatásai 7 pontban:

1. Jobb közérzetért, depresszió ellen

Az edzések hatására jobb lesz a közérzeted. Energikussá tesz, megteremti az egészséges önbizalmat, valamint jelentősen csökkentheti a depresszió esélyét is.

2. Gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést

Egy órás edzés körülbelül 500 kalóriát (!!!) éget el, miközben a száraz izomtömeg nő. Egyszerre történik zsírégetés és izomépítés. A száraz izomtömeg növekedésével pedig felgyorsul a mindennapi anyagcsere.

3. Kisebb esély a cukorbetegségre

A súlyzós edzések hatására a szervezet jobban hasznosítja a cukrokat. Kevesebb, mint fél év edzés után már mérhető a szervezetben a változás.

4. Szívbetegségek ellen, jobb keringésért, vérnyomásért

A rendszeres súlyzós edzések jót tesznek a keringésnek, és jó hatással vannak a szívre. A vér koleszterinszintje jobb lesz, valamint a vérnyomás is kiegyensúlyozottabb a hatására.fitten

5. Elkerülhető a csontritkulás

A csontritkulás során a csont tömörsége megváltozik, távoznak az erősítő tápanyagok, minek következtében a csontok könnyebben törnek. Hat hónap rendszeres súlyzós edzéssel csak a gerincben 10 százalékkal javul a csont sűrűsége.

6. Erősödnek az ízületek

Nemcsak erősebb izmok, de erősebb kötőszöveteink és stabilabb ízületeink is lesznek.

7. Megemelkedik az erőszint

A mindennapi tevékenységek elvégzése is könnyebbé válik. Edzéssel akár 50 százalékkal is nőhet az erőszint.

Fitnesz, egészséges életmód és a sport alapjaival foglalkozó cikksorozatunk heti rendszerességgel jelenik meg a dunakeszipost.hu oldalon. Kérem, amennyiben kérdése van a cikkel, vagy a témával kapcsolatban, keressen bátran az adamedzes@gmail.com e-mail címen.

Juhász Ádám

Fitnesz – Testépítés edző

fitt_alairas

Előző cikkPolgárőr toborzó Dunakeszin!
Következő cikkTündérmese felnőtteknek