Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények általános jellemzőjének mondható, hogy az elkövetők kihasználják a sértettek bizalmát, jóhiszeműségét, óvatlanságát, illetve az esetleges rossz egészségügyi, védekezésre képtelen állapotot.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni pár dologra a figyelmét, amivel tehet azért, hogy ne váljon bűncselekmény áldozatává.

  • Amennyiben idegen személy hívja fel telefonon, hogy pl. az unoka bajban van és készpénzre lenne szükséges, amiért elküld a sértetthez valakit, legyen körültekintő! Kérjük, hogy először győződjön meg arról, hogy valóban a hivatkozott rokon kereste fel és neki van szüksége segítségre.
  • Idegen személynek semmilyen körülmények között ne adjon át készpénzt!
  • Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat nem küld házhoz élelmiszert vagy egyéb más „adományt”.
  • Amennyiben a hatóság tagjaként tünteti fel magát valaki, kérje el tőle a hivatalos minőséget igazoló igazolványt, illetve kérdezze meg, hogy melyik hatóságtól érkezett. Ha kétségei vannak az illetővel szemben, akkor az ingatlanba ne engedje be és ellenőrizze le az illetékes hatóságnál, hogy valóban tőlük érkezett-e a személy.
  • Kérjük, hogy amennyiben nagyobb összegű készpénzzel rendelkezik, azt ne tartsa otthonában és főleg ne olyan helyen, amelyet egy ismeretlen személy hosszadalmas kutatás nélkül is megtalálhat!
  • A szolgáltatókkal kapcsolatban szükséges felhívni a figyelmet, hogy egyik sem küld házhoz készpénzt. Bármilyen túlfizetés után visszajáró összeget bankszámlára történő utalással vagy postai kézbesítés útján fizetik vissza. Amennyiben pénzvisszafizetés indokával keresik fel ismeretlen személyek, ne engedje be őket az ingatlanba!
  • A háznál eladásra kínált áruk minősége kétséges, így ez a vásárlási mód nem ajánlott! Amennyiben azonban mégis megvásárolná az így felkínált terméket, akkor az otthonában tartott készpénzt, értékeket ne tegye mások által is láthatóvá, illetve az értékeit tartsa mindig szem előtt és ne hagyja magukra az ismeretlen személyeket.
  • Ahhoz, hogy a bűncselekmény elkövetői engedély nélkül se tudjanak bejutni a lakásába, a nyílászárókat zárja be, még akkor is, ha otthon tartózkodik, hiszen vannak olyanok, akiket az sem tart vissza a lopás elkövetésétől, hogy nem üres az ingatlan.

Abban az esetben, ha szeretne ezzel a témával kapcsolatban további információt kapni vagy segítséget kérni, keressen fel bennünket és bűnmegelőzéssel foglalkozó kollégánk válaszol kérdéseire, tanácsokkal látja el az áldozattá válás elkerülése érdekében.

Előző cikkInterjú: sportoljon a kiegyensúlyozottságáért!
Következő cikkElőzzük meg a baleseteket!