Az Ügyfélkapun keresztül bárki számára elérhető a hivatalos rendőrségi statisztikákat tartalmazó Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár. Itt minden település adatait meg lehet nézni 2009-ig visszamenőleg. Dunakeszin csökkent a bűncselekmények száma, de ebben segített, hogy 2013-ban módosítottak az értékhatárokon. Pest megyében 2020-ban a legtöbb lakásbetörés Érden volt, Dunakeszin mindössze 15, ezzel a megyei lista 9. helyén van az abszolút számokat nézve, lakosságarányosan még kedvezőbb a helyzet.

Már a 2019-es évben is magasan Érden regisztrálták a legtöbb betöréses esetet, majdnem 20-szal többet mint ez előtte lévő évben (77). A PRE STAT legutóbbi statisztikája alapján szintén Érden volt a legtöbb betörés, de az agglomeráció legnépesebb városában is komoly javulás történt, hiszen 50-re csökkent a betörések száma. Fontos megjegyezni, hogy a COVID miatt szinte mindenki otthon volt, így nem is csoda, hogy kevés betörés történt.

Egyedül Szentendrén aggódhatnak a nagyobb települések közül, 2019-ban csak 23 betörés volt a városban, a tavalyi évben összesen 49 ilyen esetet rögzítettek már, ami a második legtöbb az agglomerációban, ráadásul Szentendrén 40 ezerrel kevesebben laknak, mint Érden és így is csak 1 volt a különbség a két város között. Ezek fényében nem is csoda, hogy tavaly lecserélték a szentendrei rendőrfőkapitányt – jegyzi meg a táblázatott összeállító BudaPestkörnyéke.hu.

Dunakeszin a szám tehát 15, ami lakosságarányosan is jónak mondható. Íme az elmúlt 10 évet mutató grafikon:

Szintén kedvező képet mutat városunkban a bűncselekmények száma. Az adatok megértéséhez azonban fontos, hogy 2013-ban módosítottak az értékhatárokon, ez különösen a vagyon elleni bűncselekményeknél (lopás, csalás, sikkasztás stb.) bír jelentőséggel, mivel a több bűncselekményi értékhatár minimum 50 ezer forintra emelkedett.

A lényeg, hogy 2009-ben 1297 bűncselekmény történt, amely 2011-ben felszökött 2252-re, majd 2013 után jelentősen mérséklődtek a számok. Az utolsó teljes évi adat 563 bűncselekményt tartott nyilván, ami 83-mal több az abszolút mélypontot jelentő 2019-es 480-nál.

Megnéztük még a gépkocsilopások statisztikáját is. Ez is azt mutatja, hogy a 2011-es adatsor volt a “fekete év”.

PRE-STAT adatbázis

Mindenesetre a dunakeszi rendőrség a múlt hétfői jelentésében 9 eseményről számolt be, mindegyik piti ügynek mondható.

Előző cikkA hősökre emlékeztek, koszorúzás október 23-án Dunakeszin
Következő cikk480-an nézték meg Dunakszin az Elkxrtukat