A szemetet a kukába dobni nem fáj, viszont hasznos! – mondta Dominik a Bolygónk és Városunk főszerkesztőjének, amikor beszédbe elegyedtek a dunakeszi Duna-parton. A kisfiú annyira elképesztő, hogy rögtön egy cikket is írt róla a portál. Ismerjék meg önök is ezt a nem mindennapi kisfiút!

“Ahogyan merengve bámultam a sodródó folyót, élveztem a tavaszi napsütést, egy kisfiú épp a kutyusát sétáltatta. Ne is kérdezzék, milyen kutya volt, mert amit a kisfiú művelt, az a momentum ütötte meg a tekintetem. A fiú ugyanis szemetet szedett, és miközben felkapott egy fél literes műanyag palackot, levette róla a kupakot, és azt külön zacskóba gyűjtötte” – olvasható a cikkben.

Dodónak alap, hogy a kupakoknak a kupakgyűjtőben a helye

Látszott rajta, hogy nem ma kezdte, hiszen egy szatyorral a zsebében érkezett a partra, így merült fel a kérdés: ki ő és mit csinál?

Kiderült, hogy Tóth Dominik Zsombor édesapja kíséretében minden nap lemegy a partra kutyát sétáltatni, és miközben édesapja figyeli a kutyát, Dominik szemével a környéket pásztázza, és felszedi az elhullott szemetet, elviszi a kukába, és ha kupakot lát, azt külön hazaviszi, mert azt a kupakgyűjtőben helyezi el. 2018 óta dunakeszi lakos és 3. osztályos tanuló.

Dodó szinte minden környezetvédelemmel kapcsolatos pályázaton elindult

“Tóth Dominik vagyok, a barátaimnak csak Dodó. 3. osztályos, és pár éve édesapám hívta fel a figyelmem arra, hogy milyen szép a környezetünk, és fontos a megóvása, ezért elmentünk a közös szemétgyűjtésre. Az első alkalommal beleszerettem a programba, és lételememmé vált, hogy ezt minden nap megismételjem, és másoknak is megmutassam, hogy ez milyen hasznos és jó dolog.”

Nem kritizál, nem sajnálkozik, csak példát mutat

Arra a kérdésre, hogy szerinte miért van szükség a szemétszedésre, így felelt: “Vannak emberek, akik lusták elmenni a szemétgyűjtőig, és eldobálják a hulladékot, én szelektíven gyűjtöm azokat, és a helyére teszem. Sok időt töltök ezzel. Bízom benne, hogy ha jó példával járok, úgy mások is követni fognak.”

A szemetet a kukába dobni nem fáj, de hasznos!

Mindig csak a  parton gyűjtöd a szemetet vagy hogyan kezdődött ez a szenvedély?

Eleinte édesapámnak segítettem a kertben. Szinte óvodáskoromtól szelektíven gyűjtöm a háztartási hulladékot, és a komposztálás kapcsán is szelektálok. Az első közösségi részvételem is – saját ötlettől vezérelten – a környezet szebbé tételét célozta meg. A Dunakeszi Gyártelep vasúti megálló aluljáróját szépítettük, segítettünk annak kifestésében, és az elektronikai és veszélyes-hulladékgyűjtésnél már apával közösen válogattuk ki, mit lehet oda elvinni. Érdekelt melyik szemetet lehet újra gondolni, és miből lehet még valami hasznos dolog.

A papírgyűjtésben is mindig jeleskedik ez a dunakeszi kisfiú

Azt a…! Milyen közösségi feladatokat ismersz Dunakeszin?

Minden ilyen rendezvényre elmegyünk apával. Például Dunakeszin fontos, hogy a közterületek szépek és tiszták legyenek, ezért több éve rendszeres időközönként önkéntes köztisztasági napot tartanak a lakosoknak. Ez nem kezdődhet el nélkülünk.

Képzeld! Tavaly már több szemetet gyűjtöttem, mint Apa!

Dodó nélkül nincs önkéntes köztisztasági nap Dunakeszin

Van más gondolatod is a környezetvédelemmel kapcsolatban?

Persze! Látod ezt a zacsit? – előhúzza a zsebéből a kupakos zacskót -, ezeket a kupakokat most gyűjtöttem, kupakgyűjtő szívecskébe viszem. A suliban is sok program van a környezetvédelemmel kapcsolatban, és mindegyikben részt veszek. Például a víz világnapján rajzoltunk, de újrahasznosítható hulladékból készítettem több dolgot, és terveztem napelemes jövőbeli járművet is, ami óvja a környezetünket. Télre pedig készítünk madáretetőt.

Dodó egy napelemes jövőbeli járművet is tervezett

Mit tekintesz fő feladatodnak?

Az embereket motiválni, hogy óvják a környezetüket.

Ez nagyon gyors, pontos és egyértelmű üzenet. Tartja a mondás, hogy egy fecske nem csinál nyarat… Dodó bízik benne, hogy ha ő elkezdi, őt is utánozni fogják, és jó példával jár előttünk, és elhozhatja barátaival a nyarat, szebbé teheti a környezetét.

Hajrá Dodó!

Előző cikkEgy héttel később költözik a CIB Bank dunakeszi fiókja
Következő cikkDolgozzon a művházban!