Országos diákolimpiára jutott a dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola csapata a III-as korosztályban. 13 éves fiatalokról van szó. Ibrányi Márta tanítványai azonban jóval fiatalabbak korosztályuknál. A diákolimpiai döntő ma kezdődik Debrecenben.

Ibrányi Márta csapata1

A mi csapatunkban egy 2003-as, négy 2004-es, öt 2005-ös és két 2006-os kislány van – sorolja egy szuszra Ibrányi Márta, amikor arról kérdezem, hogy milyen esélyekkel indulnak a ma, azaz pénteken kezdődő 8-as döntőben. A válasz azért fontos, mert ebben a korosztályban nagyon sokat számít még egy-két év. Mindenesetre az biztató a széchenyisek számára, hogy lényegében jövőre is ez a csapat vághat neki a versenysorozatnak.

A választ azonban nem hagyom megkerülni, így a tavaly nyugdíjba vonult, de a sporttól elszakadni nem akaró tesitanár óvatos esélylatolgatásba kezd.

Idén jó lenne, ha az előző évnél előrébb kerülnénk.

Ha legalább két csapatot le tudnánk győzni. De az a legfontosabb,hogy tudásuk legjavát adják, küzdjenek, ne ismerjenek lehetetlent és akkor bár hol is végeznek nagyon büszke lesz rájuk.

Ibrányi Márta csapata

Ibrányi Márta óvatossága érthető, hiszen az országos döntőben olyan iskolákkal találkoznak tanítványai, amelyek a városi egyesületek utánpótlását adják. Tehát a következő városok iskolái kerültek a döntőbe: Budapestről a Török Flóris (Törekvés), A másik budapesti a Grosics Gyula Általános Iskola (BEAC), Sopron, Szekszárd, Miskolc, Nyíregyháza, a rendező Debrecen és Dunakeszi. Aki egy picit is ismeri a női kosárlabdát az tudja, hogy a vidéki városokban a helyi sportegyesület egy, legfeljebb két iskolába gyűjti össze a legtehetségesebb lányokat. Szekszárdon pl. a testnevelésórák a kosárlabdára épülnek.

Hogyan jutottak el idáig

Bizakodásra az eddigi diadalmenet ad okot. A dunakeszis lányok mind a tanárnőnél kezdtek el játszani 4-5-6 évvel ezelőtt. Azóta van így együtt a csapat. Az idei szezontól egy kislány Magyarország legeredményesebb nevelőegyesületében, a Csata DSE-ben játszik, de a többiek a suli csapatban kosárlabdáznak.

Ibrányi Márta csapata1

Márta büszkén meséli, hogy indult velük a kenguru- és a gyerekbajnokságban is, ahol mind két korosztályban a Budapesti régióban hatodikok lettek 15 lány csapat között (itt úgymond profik ellen is pályára léptek), ahol magunk mögé utasítottak egyesületi csapatokat.

A diákolimpián a körzetben, a megyei területi és a megyei döntőn nem volt olyan csapat, amelyik megszorongatott volna minket.

Mindegyik csapatot ültettük – sorolja a diadalút állomásait. Ez azt jelenti, hogy elérték a 40 pontos különbséget, amely után vége van a meccsnek.

Ibrányi Márta csapata2

Az országos elődöntőben a Tatabányával, Székesfehérvárral és a Pakssal, azaz az Atomerőművel játszottak. A tatabányai és a paksi csapat ugyan ezekkel a gyerekekkel indult az országos tini bajnokságban.

Évek óta sikeresek

Ibrányi Márta legnagyobb iskolai sikerei: Tavaly országos IV. hely, B33-ban tavaly országos II. hely. Korábbi csapataival már volt első a legendás bécsi nemzetközi tornán, a mostani gárda tavasszal II. lett ugyanezen a versenyen. A Radnóti Miklós Gimnázium amatőr csapatával pedig idén az V.-VI. korcsoportos országos döntőben II. hely.

Hajrá lányok

A Debrecenbe induló lányok névsora: Kecskeméti Fanni, Kecskeméti Blanka, Juhász Anna, Juhász Réka, Gelei Karola, Hajdú Petra, Szarvas Panni, Farkas Jázmin, Gajdos Enikő, Vágó Anna, Szabó Tifani, Hornyák Dorina.

Előző cikkA példaadás a kulcs – kitüntették Horváthné Szentléleki Katalin igazgatónőt
Következő cikk300 órával többet rendelhetnek az orvosok