Lehűlt az idő, tehát elkezdhették a beígért faültetéseket Dunakeszin. A Kossuth Lajos utcában hétfőn befejeződtek a kiültetések. Kedden a Radnóti Gimnázium mellett, illetve a Katonadombon ültettek fákat. Októberben 113 db nagyméretű konténeres előnevelt fát helyez ki az új főkertész szakmai irányításával az önkormányzat.

Az őszi faültetés először az alagligeti bölcsődénél kezdődött, ott már fásították a parkolót díszkörtékkel, a bejárat elé pedig hársak kerültek. A bölcsőde előtti közterületi játszótér és kültéri tornapálya környezete is fásításra került. Ide nagy lombkoronát növelő platánokat ültettünk, mivel nagy tér állt rendelkezésünkre – írta a Postnak Tóth Eszter.

A főkertész tájékoztatása szerint ezek után a Kossuth utca végén a buszmegállóig vezető széles zöldsáv fásítását kezdték meg. Ide 30 db platánból álló fasor került. Az utca felé zárt falat alkotó hátsókertek betonkerítése elé pedig szombaton 280 egyedből álló nyírható örökzöld tűztövis sövényt telepítenek, amely termése a madaraknak is eleséget szolgáltat majd a télen.

Az akció során nem elsősorban nem díszfákat, hanem nagyméretű, konténeres lombosfákat telepítenek, platánokat, hársakat, kőriseket, díszkörtét, berkenyét, és kocsányos tölgyeket.

A mostani faültetést az önkormányzat finanszírozza. Tóth Eszter kérdésünkre határozatt választ adott a tervezésről is: A fák új fasorok, ligetek kiültetési helyét, a kollégáimmal egyeztetve határoztam meg, hogy tervezett beruházásokat ne érintsen, illetve a fásítás teljes mértékben a közművek figyelembevételével történt.

A beérkezett lakossági igények teljesítése november elején kezdődik majd, amikor a faiskolákban a földlabdás egyedek kitermelése elkezdődik.

A mostani akcióban is figyelnek arra, hogy ne tömbben, hanem egyenletesen ültessenek, azaz mindenhol látható legyen a munkájuk eredménye. A nagyobb helyszínek: Duna-part, a Fő út egyes szakaszai, a Klapka utca, a Fóti út, Kossuth utca, Széchenyi utca, Barátság úti lakótelep, Szent István park, Gyártelepi zöldfelületek, játszóterek és sportparkok környezete.

Mivel a most ültetett fák még nem az emberek által kért csemeték, azért ezen fák ápolását, metszését, locsolását, növényvédelmét az önkormányzat végzi.

Előző cikkNagyon, nagyon hideg volt az éjjel
Következő cikkOktóber 14-én nem lesz személyes ügyfélszolgálat