Kevés remény van arra, hogy Dunakeszi visszakapja azt a 23 millió forintos támogatást, amelyet a Dunakesziért Mentők Alapítványnak adott évekkel ezelőtt. Egy vizsgálat megállapította, a szervezet szabálytalanul használta fel a pénzt és ezért azt vissza kellene fizesse. Nem hajlandók erre, ezért az alapítvány számlája ellen NAV-inkasszó van, de eddig csak fillérek tudott zárolni az adóhatóság.

onkormanyzattabla

Kevesebb, mint 100 ezer forint jött vissza abból a több mint 22 millió forintból, amelyet 2009 és 2012 között utalt el az önkormányzat a Készenléti Mentők Alapítvány számára. Egy vizsgálat után, szabálytalan felhasználás miatt, az alapítványnak vissza kellett volna fizetnie a pénzt, de erre nem volt hajlandó. A jogi eljárások végén most az adóhatóság próbálja behajtani a pénzt, de kevés sikerrel teszi. Az alapítvány számlájára ugyanis minimális pénz érkezik, így nincs mit lefoglalni. A kérdés már csak az, hogy ilyenkor mi a teendő? Molnár György, Dunakeszi jegyzője szerint egyelőre a NAV az illetékes, de ő sem fűz túlzott reményeket a behajtáshoz.

A nagy semmiben állunk most

– fogalmaz lényegre törően a közigazgatási szakember. Az ügy átlátásohoz szükséges megérteni az előzményeket. Dunakeszi önkormányzata, közgyűlési döntés alapján, 2009 és 2012 között évente több mint 7 millió forintot utalt át a Dunakesziért Mentők Alapítványnak nappali készenléti mentőszolgálatra. Olyan tevékenységre, amely sokkal inkább egy vállalkozói munkára és ezáltal szerződésre emlékezteti Molnár Györgyöt, mint alapítványi feladatra. Az sem elhanyagolandó, hogy az alapítványnak a vállalt tevékenységre nem is volt ÁNTSZ-engedélye, de ez is csak a vizsgálatkor derült ki. Ez azért fontos, mert az alapítvány a pénzt azonnal továbbutalta a Junimed Bt-nek, amely végül is a nappali orvosi ügyeletet ellátta a városban, de jutott az eszközöket biztosító Készenléti Mentők Kft-nek is.

Egy gombócot képviselt az alapítvány, a kft. és bt.

– vázolja az akkori helyzetet Molnár György. Az külön érdekes politikai szál az ügyben, hogy a pénz elszámolását bizonyítandó “vezénylési listán” szerepel Varga Zoltán Péter, jelenleg több politikai állással is rendelkező jobbikos képviselő neve. Az akkori igazolások szerint gépkocsivezetőként dolgozott a Junimed Bt-nek, a dokumentumok azonban nem térnek ki arra, hogy ezért a munkáért mennyi fizetést kapott.

Varga Zoltán Péter, Jobbik
Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi elnöke

A lényeg, hogy az alapítványnak vissza kellene fizetnie a csaknem 23 millió forintot. A behajtás azonban eléggé reménytelen. A bírósági döntés után ugyanis az alapítvány számlájára minimális pénz csordogál, így az adóhatóság nem tud mit zárolni. Ez azért is fura, mert maga az alapítvány működik, a Post információja szerint például Fótnak is van szerződése velük. Azt Dunakeszi viszont nem tudja, és úgy tűnik az adóhatóság sem, hogy ott milyen számlaszámot használnak.

A kérdés tehát az, hogy Dunakeszi miképpen juthatna a pénzéhez. Az alapítvány kurátorai ugyanis nem felelnek a tartozásért. Pontosabban akkor még nem feleltek, azóta azonban már született egy olyan jogszabály, amely őket is fenyegeti ilyen esetben. Ez adhat némi reményt az önkormányzatnak. A tartozás ugyanis nem évül el, legfeljebb a NAV unhatja el a dolgot és megszüntetheti a végrehajtási eljárást. A gyakorlatban ez akkor történne meg, ha maga az alapítvány szűnne meg.

Az önkormányzatnak ebben az esetben le kellene írnia ezt a 22-23 milliót, mint behajthatatlan követelést.

Molnár György nem zárja ki, hogy bírósághoz fordulnak, de nagy csodákat nem várna egy ilyen pertől.

Azt azonban képtelenségnek tartja, hogy egy város pénzéből ekkora összeg lógjon a levegőben.

Az ügynek tehát még nincs vége. Könnyen meglehet, hogy az alapítvány akkori kurátorai, ki tudja miért részben a gépkocsivezetők voltak azok, még bíróságra kell járjanak, és magánvagyonukkal felelnek majd az akkori kétes tartott elszámolásokért. Az ügyben szereplő egyetlen politikusnak, a jobbikos Varga Zoltán Péternek azonban nincs miért aggódnia. Ő akkor csak alkalmi sofőr volt.