Március 26-án átfogó egészségügyi szűrés és szakorvosi vizsgálatok lesznek a felújított sztk-ban. Az egészségnapon a 65 év feletti, helyi (dunakeszi) lakcímkártyával rendelkezők vehetnek részt. Csoma Attila, idősügyi tanácsnokot kérdeztük a részletekről.

A szűrőbusz decemberi sikere adta az ötletet?

Nem, korábbra megyek vissza. Tavaly készítettünk egy felmérést az idősek között, hogy mire volna szükségük, milyen szolgáltatást látnának szívesen Dunakeszin. Ezek közül kimagaslott az egészségvédelem, a szűrővizsgálatok kérdése 88 százalékot kapott. Ezek után fogtunk a szervezésbe.

Kik vehetnek majd részt rajta?

65 év felettiek, akiknek dunakeszi lakcímkártyájuk van. Fontos, hogy a kapacitások okán regisztrációköteles, hiszen 12 fajta vizsgálat közül lehet majd választani. Köztük lesznek olyanok is, amelyet szakorvos végez el, velük, mint egy normál rendelésen konzultálni is lehet.

Hogyan történik a regisztráció?

Mivel idős emberekre számítunk, ezért maradunk a hagyományosabb megoldásnál. Telefonálni kell: 0627-542-850. Ezen a számon tudnak majd regisztrálni.

Fontos, hogy egy szakvizsgálatot lehet választani és persze az általános szűrést is.

Melyek ezek?

Az általános szűrésben vérnyomás, vércukor, koleszterin, a szűrőbusznál megszokott vizsgálatokat kínáljuk, a szakorvosinál érdekesebb a helyzet. Lesz urológiai vizsgálat jellemzően a férfiaknak, rákszűrés a nőknek, doppler-vizsgálat, magyarán komolyabb szívellenőrzés, hallás- és látásvizsgálat közül is lehet majd választani. Fontosnak tartom a fül-, orr-, gégevizsgálatot, hiszen az utóbbinál a gégerákszűrés ebben a korban kiemelkedően fontos.

Mikor lesz?

Március 26-án, reggel 9-től délután 2-ig.

Egy héttel a választások előtt?

Igen, mi a gond?

Miért nem április 3-a után?

Nézze, értem a kérdését, de mindenképpen olyan tavaszi napot kerestünk, még a választások pontos napjának kiírása előtt, amely egyben költséghatékony is, hiszen az önkormányzat anyagilag is támogatja a szűrést. Március 26. pedig bár szombat, de munkanap, tehát nem kell túlórázni. Arról már nem is beszélve, hogy az emberek jellemzően nem szombatra tervezik az sztk meglátogatását. Ez a nap az időseké lesz a szakorvosi rendelőben, nem akartuk, hogy más ellátás is folyjon ekkor.

A szakorvosi rendelő felkészült erre?

Egyértelműen. Ez is részben válasz a korábbi kérdéseire. Tavaly végeztünk az évekig tartó megújítással, most már igazán kulturált környezetben fogadhatjuk az embereket és ez vonatkozik a felszerelésre is.

Azért nem tudok elszakadni az időponttól…

Pedig próbáljon meg, a terveink szerint most, hogy minden feltétel adott, a képviselő-testület határozatot fogadhat el arról, hogy évente tartsák meg ezt a szűrőnapot Dunakeszin, ez pedig akkortól független lesz a politikai széljárástól, kizárólag az idős emberek javát szolgálja majd.

Előző cikkA Dunakeszin élő Kaszás Géza Trianon előadása a Szent Imre-templomban
Következő cikkSok a gépkocsikról szóló hír a rendőrség heti jelentésében