Petárdától, tűzijátéktól megriadt kutyusok befogásában, talált kutyusok chip-olvasásában, hazajuttatásában, vagy ameddig a gazdi előkerül, ideiglenes elhelyezésben nyújt segítséget szervezett formában, immár 5.éve szilveszterkor egy csapat. 0-24 órában adnak segítséget.

A csapatunk regisztrált tagja az Országos Szilveszteri Állatmentő Ügyeletnek – írta a Postnak Csillag Ildikó, egyben elküldte lapunknak a felhívásukat és telefonszámukat.


Kérdésünkre, hogy miért fontos a csapat tagjának lenni, azt válaszolta: Ez azt jelenti, hogy elérhetőségünk az ő rendszerükben is elérhető, ha esetleg oda futna be a területünkről egy segítségkérés, akkor azt hozzánk továbbítják.Ha egy olyan kutyát találunk, akiben nem észlelünk regisztrált chipet, akkor az állat fényképe bekerül az országos adatbázisba is. Természetesen a törvényben foglaltak szerint kerül elhelyezésre és az eredeti gazdát keresve.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, nagyon sok a megriadt, sokkos állapotú kutya, aki ilyenkor fejvesztve és rettegve menekül.

Az egyetlen mód, a megelőzésre, ha a gazdi beviszi kedvencét a lakásba.

Gyakran azoknál a kutyáknál is előfordulhat ez pánik, akik éveken át teljesen jól viselték a tűzijáték hangját. Ilyenkor a gazdákat váratlanul éri, hogy a kutyájuk a magas kerítést átugorva, vagy éppen lebontva elmenekülnek. Ilyenkor az állat fokozottan ki van téve balesetnek, vagy éppen ő okozhat közlekedési balesetet. Nagyon fontos, hogy minden esetben a gazda felelőssége megakadályozni a szökést! Ezért érdemes felkészülni a biztonságos elzárásukra.

Előző cikkNégy vonat is lesz szilveszter éjszaka Budapestről Dunakeszire
Következő cikkRendőrségi kutyavásár lesz januárban Dunakeszin